Politiek26 jan '17 20:04Aangepast op 26 jan '17 22:26

Minister Van der Steur stapt op

Auteur: Judith Laanen

Minister van der Steur van Veiligheid en Justitie is zojuist na een urenlang debat over de nasleep van de Teevendeal opgestapt.

Foto ANP
Foto ANP

In een geëmotioneerde verklaring zei hij de vragen van de Kamer in het debat 'naar eer en geweten' te hebben beantwoord, maar dat de Kamer een minister verdient die het volle vertrouwen van de Kamer geniet. 'Ik zie, ik merk en ik voel dat mijn antwoorden er niet toe doen. Velen hebben het politieke oordeel allang geveld.'

Volgens Van der Steur was het beantwoorden van de Kamervragen minder moeilijk dan mensen misschien denken: 'Ik heb me de afgelopen anderhalf jaar met hart en ziel ingezet voor de versterking van onze rechtsstaat', zei Van der Steur. De minister bedankte zijn 'vriend', staatssecretaris Klaas Dijkhof: 'Onze samenwerking was perfect.'

Minister van der Steur van Veiligheid en Justitie en premier Rutte moesten zich vandaag in de Tweede Kamer verantwoorden over de nasleep van de Teevendeal. Fred Teeven sloot als officier van justitie een geheime deal met drugscrimineel Cees H., die in beslag genomen geld terugkreeg. Opstelten en Teeven moesten aftreden, omdat hun verklaringen niet klopten. Afgelopen maandag bleek uit onthullingen in een boek van Nieuwsuur-journalist Bas Haan dat Van der Steur als Kamerlid zijn partijgenoten hielp met het beantwoorden van Kamervragen over de bedragen die H. gekregen heeft. Bij passages schreef Van der Steur dat deze 'zeer kwetsbaar' waren. Daarop verdwenen cruciale antwoorden uit de brief die naar de Kamer werd gestuurd. Als minister zei Van der Steur daar niets over.

Lees terug: debat Van der Steur om Teevendeal

Lees alle reacties van de oppositie op aftreden Van der Steur

Van der Steur zesde minister die opstapt

Ard van der Steur is de zesde minister in dit kabinet die opstapt. Persbureau ANP zette alle bewindslieden die tot nu toe opstapten op een rij:

- Wilma Mansveld, oktober 2015, vanwege het Fyra-debacle. Was staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu.

- Ivo Opstelten, maart 2015, vanwege de Teeven-deal. Was minister van Veiligheid en Justitie.

- Fred Teeven, maart 2015, vanwege de Teeven-deal. Was staatssecretaris van Veiligheid en Justitie.

- Frans Weekers, januari 2014, vanwege problemen bij de Belastingdienst. Was staatssecretaris van Financiën.

- Co Verdaas, december 2012, vanwege declaraties als gedeputeerde in Gelderland. Was staatssecretaris van Economische Zaken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen