Politiek27 jan '17 20:39

Piratenpartij wil Den Haag 'enteren'

Auteur: Bastiaan Kleinjan

De Tweede Kamerverkiezingen zijn nog maar een paar weken weg en ook de Piratenpartij hoopt in het Nederlandse parlement voet aan de grond te krijgen. ‘Het doet mij denken aan het D66 van 50 jaar geleden. Zij kwamen op voor burgerlijke vrijheden. Daar doet mij dit programma ook aan denken’, stelt politiek verslaggever Jaap Jansen.

Foto: ANP.
Foto: ANP.

 

De Piratenpartij deed in 2010 en 2012 ook mee aan de Tweede Kamerverkiezingen, maar in beide gevallen werd een zetel bij lange na niet gehaald. ‘We hebben overal inmiddels wel een voet aan de grond’, vertelt lijsttrekker Ancilla van de Leest. Ze doelt hiermee op successen van de partij in onder meer IJsland en het Europees Parlement. ‘Eén van de dingen die wij gemeen hebben met D66 is dat we staan voor democratische vernieuwing. Zeker met het oog op de technologische mogelijkheden die er inmiddels zijn. We leven in bijzondere tijden, waarin alle kennis openbaar is. Dat is heel makkelijk te bundelen om tot pragmatische oplossingen te komen. Dat gebeurt nog niet’, vervolgt ze.

Politiek moet zich verschonen

De huidige vorm van democratie is volgens Van de Leest toe aan vernieuwing. ‘De politiek moet zich af en toe verschonen. Het is tijd voor nieuwe partijen.’ Dat er zich 81 partijen hebben aangemeld voor de aanstaande verkiezingen, vindt de lijsttrekker geen nadeel. ‘Afgelopen week zijn de ondersteuningsverklaringen verzameld. Ik verwacht dat er van die 81 nieuwe erg weinig overblijven. In 2012 hebben we 30.000 stemmen gehaald en sindsdien is er heel veel veranderd’, klinkt Van de Leest hoopvol.

Gerelateerde artikelen