BNR's Achterkamer | Oppositie roert zich
In BNR's Achterkamer smoezen we over verkiezingsnieuws. Vandaag: de partijcampagnes draaien op volle toeren. Zo laat de oppositie van zich horen met nieuwe plannen voor het onderwijs, de AOW en de werkgelegenheid.

SP wil AOW terug naar 65 jaar
Waar de SP eerder voor een flexibele AOW was, en mensen met 65 jaar konden stoppen met werken, heeft de grootste oppositiepartij haar programma aangescherpt. De SP wil nu de AOW-leeftijd terug naar 65 jaar. Volgens lijsttrekker Emile Roemer kan dat straks bekostigd worden met maatregelen tegen belastingontwijkingen door grote bedrijven en een miljonairstaks. ‘Mensen die jarenlang zwaar werk hebben gehad kunnen daardoor opgelucht ademhalen’, zei Roemer. In het verkiezingsprogramma van de SP stond al een verhoging van de AOW-uitkering met 10 procent.
Pechtold wil werkenden matsen
D66-leider Alexander Pechtold wil dat werk weer meer gaat lonen. Iedereen met een baan moet een structurele ‘werkbonus’ van 500 euro krijgen. Dat stelde Pechtold vandaag voor in De Telegraaf. Volgens Pechtold hebben juist de werkenden de klappen van crisis opgevangen en moet dat teruggedraaid worden. Vooral mensen met lage en middeninkomens moeten van de werkbonus profiteren. Pechtold wil ook de tweede en derde belastingschijf verlagen. Pechtold zei vandaag op het verkiezingscongres van D66 ook dat de inkomsten belasting met zo'n 100 euro per maand omlaag moet.
ChristenUnie: schaf openbaar onderwijs af
De ChristenUnie wil het openbaar onderwijs in de huidige vorm afschaffen. ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers vindt onderwijs bestuurd door de overheid niet meer van deze tijd is en dat de ouders zeggenschap moeten krijgen. Dat zei Segers vandaag in het NPO-radioprogramma Kamerbreed. 'Ouders zijn prima in staat om keuzes te maken over onderwijsvisie en identiteit. De betrokkenheid van ouders bij een school maakt een school alleen maar sterker. Een school en de ouders en leerlingen die bij die school horen, zijn een gemeenschap die je als overheid zo veel mogelijk vrijheid moet geven’, verwijst Segers naar de vrijheid die al bestaat voor scholen in het bijzonder onderwijs, zoals christelijke scholen en scholen met een bepaalde onderwijsvisie (bijvoorbeeld dalton- of montessorionderwijs).
CDA kiest andere koers
Eerder vanochtend liet CDA-leider Buma al van zich horen in het AD. In een vraaggesprek met de krant liet hij weten er niets voor te voelen om de onrechtvaardigheid op de arbeidsmarkt verder te vergroten, zoals de VVD wil. ‘De VVD kiest voor nog meer individualisering, wij gaan voor meer collectief. Het recht van de sterkste, dat wijs ik af.' Daarmee slaat het CDA een nieuwe, linksere koers in. Want de christendemocraten konden het eerder nog goed vinden met de arbeidsmarktplannen van regeringspartij VVD. Buma heeft dan ook 'geen natuurlijke voorkeur om met de VVD te regeren'.