Politiek30 jan '17 11:07

Aantal inschrijvingen universiteit stijgt ondanks leenstelsel

Auteur: Sam de Voogt

Het aantal studenten dat zich dit collegejaar heeft ingeschreven voor een universitaire opleiding is met 2,6 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder. In totaal staan er 265.000 studenten ingeschreven.

Dat blijkt uit cijfers van de Vereniging van Samenwerkende Nederlandse Universiteiten (VNSU). Volgens voorzitter Karl Dittrich wordt de stijging voornamelijk veroorzaakt door een grote doorstroom vanuit het vwo. 'Bijna driekwart besloot direct naar de universiteit door te stromen.' In totaal gaat het om 47.000 nieuwe eerstejaars, 3.000 meer dan in 2015.

Een andere reden voor de toename is een groei van het aantal buitenlandse studenten. Volgens Dittrich staan de Nederlandse universiteiten er goed op in het buitenland. 'We worden gezien als een sterk merk, en het feit dat we veel Engelstalige opleidingen aanbieden maakt dat we nog aantrekkelijker worden.'

Met name in de sectoren Techniek en Natuur nam het aantal studenten toe. In de sector Taal & Cultuur was de enige afname te noteren. Gedrag & Maatschappij en Economie zijn in aantallen nog altijd de populairste stromingen.

Kanttekening

Het ministerie van OCW reageerde enthousiast op de nieuwe cijfers en ziet erin een bevestiging dat het leenstelsel geen beperkende werking heeft. Om die conclusie te kunnen trekken is het nog te vroeg, zegt Volgens Dittrich. 'We hebben geen indicatie dat het leenstelsel beperkend werkt, maar ik zou graag nog wat meer analyses zien over belemmeringen voor bepaalde groepen studenten.'

Hij plaatst ook meteen een kanttekening bij het succes. 'Het verschil tussen het geld dat we krijgen en het geld dat we nodig hebben om alle studenten van goed onderwijs te kunnen voorzien wordt groter. Dat is de keerzijde.

Gerelateerde artikelen