Politiek30 jan '17 19:42

Verkiezingsuitslag eenvoudig te manipuleren

Auteur: Bastiaan Kleinjan

Stemmen met het rode potlood is toch niet zo veilig als het lijkt. Want waar we al jaren het potloodje gebruiken om onze keuze te maken, worden alle stemmen achter de schermen geteld door software. En dat systeem is niet goed beveiligd.

Foto: ANP.
Foto: ANP.

Dat stellen beveiligingsexperts en een hoogleraar tegen RTL Nieuws. Als je in Nederland stemt, worden de stemmen met de hand geteld en vervolgens op een onbeveiligde usb-stick gezet. Deze stick wordt ingeleverd bij een regiopunt, waar een computer staat die alle stemmen optelt. De software die hierbij wordt gebruikt is volgens beveiligingsonderzoeker Sijmen Ruwhof ‘sterk verouderd en op allerlei punten lek’. ‘De gemiddelde iPad is beter beveiligd dan het Nederlandse verkiezingssysteem’, zegt Ruwhof tegen RTL Nieuws.

Kees Verhoeven sprak zich vorige week in BNR Digitaal al uit over de beveiliging van de komende Tweede Kamerverkiezingen. Volgens het Tweede Kamerlid van D66 komt het kabinet veel te laat met onderzoek naar de beveiliging van het stemmen tijdens de verkiezingen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen