Politiek7 feb '17 14:24Aangepast op 7 feb '17 15:22

Eerste Kamer stemt voor intrekken paspoort jihadist

Auteur: Judith Laanen

De Eerste Kamer heeft vanmiddag ingestemd met een voorstel om het Nederlanderschap van mensen die in het buitenland meevechten bij een terroristische organisatie zonder veroordeling in te kunnen trekken. Het wetsvoorstel is bedoeld om jihadisten te weren die bij terugkeer in Nederland een gevaar kunnen vormen.

Foto: ANP
Foto: ANP

Het voorstel geldt voor mensen die naast de Nederlandse ook nog een andere nationaliteit hebben.

Na intrekking van het paspoort wordt de jihadist ook tot ongewenst vreemdeling verklaard, waardoor het onmogelijk is om legaal terug te keren naar Nederland en het overige schengengebied.

Het bleef tot het laatste moment onduidelijk of het voorstel erdoor zou komen. Een nipte meerderheid van VVD, CDA, PVV, SGP en 50PLUS stemde voor. Onder meer de PvdA, GroenLinks, SP en D66 stemden tegen. De Tweede Kamer was ook verdeeld, maar stemde uiteindelijk voor. Opvallend genoeg stemde coalitiepartner PvdA in de Eerste Kamer tegen, terwijl de partij in de Tweede Kamer nog voor stemde.

Twee andere terreurmaatregelen konden vanmiddag ook op de goedkeuring van de Eerste Kamer rekenen: het wordt mogelijk om iemands paspoort of identiteitskaart te laten vervallen in het geval van een uitreisverbod, en het wordt mogelijk om een meldplicht, contactverbod of gebiedsverbod op te leggen aan mensen die zich willen aansluiten bij terroristische organisaties.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen