Politiek7 feb '17 15:58Aangepast op 7 feb '17 17:22

Meerderheid Tweede Kamer voor 'aftapwet'

Auteur: Jolijn Mes

In de Tweede Kamer is een ruime meerderheid vóór de 'aftapwet', waarmee inlichtingendiensten meer toegang moeten krijgen tot informatie via de kabel. De Kamer debatteert woensdag over het voorstel.

HH/Flip Franssen
HH/Flip Franssen

Regeringspartij VVD en het CDA staan achter het plan om de oude Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) te herzien. Mustafa Amhaouch van het CDA noemt het hoog tijd dat de wet er komt, maar wil wel dat de afgetapte gegevens in Nederland zelf worden bewaard. Ook regeringspartij PvdA noemt het wetsvoorstel 'in de kern goed'.

Het kabinet vindt dat de AIVD meer bevoegdheden moet krijgen om terrorisme te bestrijden. Als de nieuwe wet wordt ingevoerd, kunnen de inlichtingendiensten in één keer grote hoeveelheden data onderscheppen. Als er dan iets interessants in die informatie zit, kan de AIVD besluiten hier op 'in te zoomen'.

Sloten op de deur

Toch kunnen straks niet zomaar iedereens mailtjes en appjes door de AIVD gelezen worden, zegt Jeroen Recourt van de PvdA: 'Er zitten een aantal waarborgen in de wet. Ten eerste zegt de wet zelf dat het proportioneel zo gericht mogelijlk moet worden. Daarnaast is er vooraf de controle van een rechter en achteraf de controle van een onafhankelijke toezichthouder. Dus er zitten aardig wat sloten op de deur.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen