Politiek9 feb '17 13:52Aangepast op 9 feb '17 14:40

Plasterk: installatie Kamer niet in gedrang

Auteur: Jeroen Stans

Minister Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) voert aanstaande dinsdag overleg met gemeenten over instructies voor het handmatig tellen van de stemmen bij de komende Tweede Kamerverkiezingen. Hij verwacht dat de nieuwe Tweede Kamer gewoon op tijd kan worden geïnstalleerd.

ANP
ANP

In een debat in de Tweede Kamer zei de minister dat in het overleg met gemeenten ‘tot in belangrijke details’ wordt ingevuld wat een gemeente wel en niet mag gebruiken bij het tellen van de stemmen.

Software

Vorige week besloot de minister dat alle ‘stembus-software’ wordt geweerd. Er zitten grote risico's aan het digitaal tellen van de stemmen na verkiezingen, zo bleek uit onderzoek van RTL Nieuws. De software van de Kiesraad, die gebruikt wordt bij het berekenen van de definitieve uitslag, blijkt zo lek als een mandje. De stemmen zullen nu ook bij de Kiesraad met de hand geteld gaan worden. Op de verkiezingsavond zelf gebeurt dat al. Plasterk blijft erbij dat dit geen vertraging zal hebben voor het bekendmaken van de voorlopige uitslagen. 'Uitslagenavond blijft zoals-ie is.’

Installatie Tweede Kamer

Op 23 maart, acht dagen na de verkiezingen, moet de nieuwe Tweede Kamer worden geïnstalleerd. Plasterk benadrukt dat het ‘volledig zijn overtuiging’ is dat die installatie niet in het gedrang komt nu alle stemmen handmatig worden geteld.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen