Politiek9 feb '17 18:29Aangepast op 9 feb '17 22:50

VVD-Kamerlid waarschuwt tegen 'Eurabia': 'De grenzen moeten dicht'

Auteur: Jaap Jansen

De grenzen moeten dicht voor jongemannen uit het Midden-Oosten. Dat zegt VVD Tweede-Kamerlid Ybeltje Berckmoes tegen BNR-verslaggever Jaap Jansen.

Foto: ANP
Foto: ANP

‘Het mengt voor geen meter. Ik zie daar een bedreiging. Dat door de enorme bevolkingsgroei daar de angry young men uit Afrika en het Midden-Oosten hiernaartoe komen, dat moet gewoon stoppen.’ Volgens Berckmoes komen die jongemannen gefrustreerd naar Europa en raken ze hier dubbel gefrustreerd. ‘Hier in West-Europa dreigt een soort Eurabia te ontstaan’, zegt ze.

 

Niet op de nieuwe lijst

Uiteraard is er reden voor zorg over de grote migratiestromen, zegt VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra, maar is de aard van Berckmoes' uitspraken een goede verklaring voor haar huidige status. 'De wijze waarop zij dit zegt, verklaart waarom ze niet op de lijst staat.' De opvattingen van Berckmoes waren Zijlstra nog niet bekend, maar ze bevestigen wat het betreft waarom het niet raar is dat ze op 15 maart ontbreekt op het stembiljet. 'Gebrek aan politiek gevoel? Ik vind dat een mooie formulering.'
 

 

PVV-kringen

Tot nu toe was de term Eurabia eigenlijk alleen in PVV-kringen te horen. Eurabia is een begrip dat werd geïntroduceerd door schrijfster Bat Ye’or. Zij waarschuwt tegen een Europa dat steeds verder islamiseert en uiteindelijk opgaat in de Arabische wereld. De waarschuwing van Berckmoes doet denken aan PVV-leider Geert Wilders, die ageert tegen de komst van ‘islamitische testosteronbommen. 

No-brainer

Berckmoes lijkt zich met de uitlatingen in PVV-vaarwater te begeven. ‘Je ziet een vermenging van culturen die niet mengen. Het is eeuwenoud dat we mekaar de hersens inslaan vanwege het geloof. Dat is gewoon een no-brainer voor mij. Trump zou zeggen: it’s a fact. Met name het islamitisch geloof is een gewelddadig geloof. Mohammed was ook een krijgsheer. Ik aard ook niet in Saoedi-Arabië. Daar moet je mij niet neerzetten, dan ben ik acuut depressief.’

Het VVD-Kamerlid is zich bewust van de gevolgen die haar uitspraken kunnen hebben: ‘Ik krijg hier geheid gedonder mee, maar I don’t care’, zei ze na het gesprek. Berckmoes staat niet meer op de VVD-lijst bij de komende verkiezingen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen