Politiek21 feb '17 15:45Aangepast op 21 feb '17 16:50

Kamer stemt in met wietwet

Auteur: Bastiaan Kleinjan

De Tweede Kamer heeft ingestemd met het voorstel om de wietteelt voor coffeeshops te legaliseren. 77 Kamerleden stemden voor het voorstel van D66-Kamerlid Vera Bergkamp, 72 parlementsleden waren tegen.

Foto: ANP.
Foto: ANP.

De productie blijft volgens de nieuwe wet strafbaar, maar gecontroleerde telers worden niet langer vervolgd. Het is de bedoeling dat coffeeshophouders uiteindelijk alle wiet moeten gaan inkopen bij deze gecontroleerde telers. Deze telers moeten straks belasting gaan betalen en worden gecontroleerd op kwaliteitseisen.

Voorstanders van de wet verwachten dat door gereguleerde wietteelt de criminaliteit zal verminderen. Initiatiefnemer Berkamp reageerde verheugd: 'Dit is een belangrijke stap om een einde te maken aan een impasse die veel te lang duurt.' SGP-leider Kees van der Staaij noemt het aannemen van de wet juist 'een slecht signaal naar jongeren en de hele samenleving'. Hij vindt de wet een schijnoplossing voor het drugsprobleem in Nederland.

Nog geen meerderheid in de Eerste Kamer

De wet moet nog wel door de Eerste Kamer. De partijen die tegen stemden (VVD, PVV, CDA, SGP en ChristenUnie) hebben daar een meerderheid. 'Dat is nog wel een probleem', stelt politiek verslaggever Jeroen Stans. 'We krijgen in de Tweede Kamer verkiezingen, de Eerste Kamer blijft nog wel een tijdje zitten. Die verhouding blijft dus wel en daarmee gaat het ook een rol spelen in de formatie. Het zou aangemerkt kunnen worden als een vrije kwestie, waarbij het niet in het regeerakkoord wordt opgenomen. Maar als het wel op tafel komt, weet je in ieder geval zeker dat ze er niet uit gaan komen', verwacht Stans.

'VVD maakt eigen afweging in Eerste Kamer'

Volgens VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra zal zijn partij in de senaat een eigen afweging maken. Hij vindt de huidige wet echter onvoldoende. 'Wij vinden dat het op een slimmere manier moet, waarbij gekeken wordt naar gezondheidsaspecten en criminaliteit. Als dat goed is vormgegeven, dan valt er met ons zeker te praten. In deze wet is dat echter niet geregeld, daarom zijn we tegen', aldus Zijlstra.

Luister hier Ask Me Anything over wietteelt terug, met te gast strafrechtadvocaat Gerard Spong en Joachim Helms van de Bond van Cannabis Detaillisten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen