Politiek23 feb '17 12:49

Dit was Jozias van Aartsen als burgemeester van Den Haag

Auteur: Bastiaan Kleinjan

Het is de laatste dag voor Jozias van Aartsen als burgemeester van Den Haag. In een buitengewone raadsvergadering die om 5 uur vanmiddag begint, neemt Van Aartsen officieel afscheid als burgemeester van de hofstad.

Foto: ANP.
Foto: ANP.

Commissaris van de Koning Jaap Smit, zijn Rotterdamse collega Ahmed Aboutaleb en staatssecretaris Sander Dekker spreken Van Aartsen toe, waarna hij onder begeleiding van een politiestoet, het fanfarekorps en militairen vertrekt naar de Fokker Terminal, waar verschillende optredens zijn. Dit waren de belangrijkste momenten uit 9 jaar Jozias van Aartsen als burgemeester van Den Haag:

Installatie in 2008

 

Op 27 maart 2008 werd Van Aartsen geïnstalleerd als burgemeester van Den Haag. Vanaf 2014 ging zijn tweede ambtsperiode van 6 jaar in, waar Van Aartsen dus voortijdig mee stopt. Naar eigen zeggen doet hij dit om zijn opvolger Pauline Krikke (ook VVD) voldoende tijd te geven in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. ‘Ik sta hier met mijn hoofd vol ideeën en een hart vol emoties’ zo sprak Van Aartsen tijdens zijn eerste speech. Hij volgde op 60-jarige leeftijd de CDA’er Wim Deetman op. Van Aartsen was de eerste Haagse burgemeester sinds 1947 die geen christendemocratische achtergrond had.

Obama op bezoek

 

Op 24 en 25 maart 2014 werd in Den Haag de Nucleaire Veiligheidstop georganiseerd. Op de top waren regeringsleiders uit 53 landen aanwezig, waaronder ook de destijds Amerikaanse president Barack Obama. De afsluitende persconferentie van de top werd gehouden in het Gemeentemuseum in Den Haag. Belangrijkste inzet voor Van Aartsen tijdens die persconferentie: zorgen dat Obama de Victory Boogie Woogie van Piet Mondriaan te zien kreeg. Amsterdam had Obama immers ook de Nachtwacht laten zien.

Dood van Mitch Henriquez

De dood van Mitch Henriquez in 2015 tijdens een muziekfestival in het Zuiderpark in Den Haag zorgde voor veel onrust en leidde tot rellen in de Schilderswijk:

 

Van Aartsen moest door het stof na de rellen. Hij erkende dat in het Haagse politiekorps discriminatie en racisme voorkomt:

 

Demonstraties in de Schilderswijk

 

Een jaar eerder zorgde onrust in wederom de Schilderswijk voor de grootste problemen tijdens zijn ambtsperiode. In de wijk liepen meerdere omstreden protesten uit op rellen. Twee protesten werden georganiseerd door radicale moslims, een ander protest was juist tegen moslimextremisme. Volgens de gemeente Den Haag werden er echter ‘geen morele grenzen overschreden’. Een tegendemonstratie, waartoe ook Geert Wilders opriep, werd door Van Aartsen tegengehouden door een demonstratieverbod voor twee maanden af te kondigen in de wijk. Van Aartsen moest wederom diep door het stof: hij keerde eerder terug van vakantie en moest in een spoeddebat uitleg geven aan de gemeenteraad.

Filmster Van Aartsen

 

Het was niet alleen maar kommer en kwel, er waren ook leuke momenten voor Van Aartsen. Zo speelde de burgervader een rol in de film Smoorverliefd, die werd opgenomen in Den Haag. Veel hoefde Van Aartsen overigens niet te doen voor zijn rol. Hij mocht zichzelf spelen en moest één van de hoofdrolspelers enkel een hand te geven.

Chefkok Van Aartsen

 

Speciaal voor Stichting ALS liet van Aartsen zien dat hij ook over kookkunsten beschikt. ‘Ik ben een enorme visliefhebber, maar ik eet niet zoveel vlees.’

Opvolger

De buitengewone raadsvergadering is vanavond om 18.30 uur afgelopen, waarmee ook het burgemeesterschap van Jozias van Aartsen voorbij is. Vorige week nam Van Aartsen in de laatste officiële raadsvergadering al voor een deel afscheid: ‘Ik heb het met veel liefde en energie gedaan. Ik hoop dat ik de stad een beetje verder heb geholpen’, sprak Van Aartsen emotioneel.

Gerelateerde artikelen