Politiek23 feb '17 13:19Aangepast op 23 feb '17 15:43

50Plus: 'AOW-leeftijd kan omlaag en blijft welvaartsvast'

Auteur: Wesley Schouwenaars

Op een persconferentie probeerde 50Plus vandaag de verwarring te dempen die de afgelopen dagen ontstaan was door uitspraken van lijsttrekker Henk Krol. Volgens Krol kon de AOW weer vanaf 65 jaar ingaan, maar zou de uitkering in ruil daarvoor wel verlaagd moeten worden. Het was 'kiezen uit twee kwaden'.

Martin van Rooijen en Jan Nagel tijdens de persconferentie. Foto Jaap Jansen
Martin van Rooijen en Jan Nagel tijdens de persconferentie. Foto Jaap Jansen

Lees ook: Elsevier blijft bij verhaal: Henk Krol had administratie voor lease-auto niet op orde

'Daar schrok de rest van de partijleiding zich het apelazarus van', legt politiek verslaggever Jaap Jansen uit. In de persconferentie van vanochtend legde financieel specialist en oud-staatsecretaris Martin van Rooijen uit dat de AOW-leeftijd naar 65 jaar teruggebracht kan worden en dat de uitkering welvaartsvast is. Dat deed hij aan de hand van 'ellenlange tabellen', wat alleen maar voor meer verwarring zorgde onder de aanwezige journalisten.

Volgens Van Rooijen waren de cijfers al een week lang bekend bij lijsttrekker Krol. 'Henk Krol kent het belangrijke punt heel goed. Hij heeft het alleen op een bepaald moment niet goed geformuleerd. Henk Krol heeft één groot voordeel, en dat kan niemand hem ontnemen, dat hij ingewikkelde problemen glashelder weet uit te leggen', verklaarde partijvoorzitter Jan Nagel.

Dijsselbloem: 'Kapitale fout'

50Plus heeft ervoor gekozen om haar partijprogramma niet door te laten rekenen door het CPB. Minister Dijsselbloem van Financiën noemt dit een kapitale fout. 'Ga nou naar het Centraal PlanBureau, laat je programma doorrekenen. Het Centraal PlanBureau die helpt je ook. Die kijkt of je het eventueel ook ander kunt doen. Ik denk dat als Henk Krol zich had gemeld bij het Centraal PlanBureau deze kapitale fout niet gemaakt zou zijn.'

Symposium

Morgen wordt door het wetenschappelijk bureau van 50Plus een symposium gehouden waar ook Harrie Verbon bij zal zijn. Volgens Van Rooijen is de Tilburgse hoogleraar niet op de hoogte van de cijfers die vandaag door de partij zijn gepresenteerd. Jansen sluit niet uit dat dit morgen opnieuw tot verwarring kan leiden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen