Politiek3 mrt '17 09:59Aangepast op 30 mei '17 15:28

Baudet wil Omtzigt als nieuwe premier

Auteur: Koos Tervooren

Als het aan Thierry Baudet van Forum voor Democratie ligt, wordt Pieter Omtzigt van het CDA de nieuwe premier van Nederland. Dat zei hij op BNR.

Baudet noemt Omtzigt zeer eurosceptisch, feitelijk en sceptisch over moslim-immigratie. Dat zijn zaken die hem in het bijzonder aanspreken. 'Als u op het CDA stemt krijgt u Buma als premier. Als u Omtzigt als premier wilt, moet u op ons stemmen.'

'Het is iemand die een nieuwe half buitenparlementair half minderheidskabinet zou kunnen leiden. Waarbij Forum voor Democratie een rol kan spelen, CDA, misschien met gedoogdsteun van de PVV. En dan kunnen we een aantal noodzakelijke veranderingen realiseren', zegt Baudet. Hij verwacht voor zijn eigen partij vijf tot zeven zetels.

Het kartel

Baudet uit zich kritisch over het door hem genoemde 'kartel' van de Nederlandse politiek, waarbij partijen elkaar banen toeschuiven. Volgens hem hebben GroenLinks, PvdA, D66, CDA en VVD dezelfde standpunten, maar verschillen ze slechts op nuances. 'Het zijn acteurs die doen alsof ze van mening verschillen', zegt Baudet over Asscher en Buma.

Baudet zegt dat hij nooit van de gevestigde partijen deel uit heeft willen maken, ook niet van de PVV: 'Het is louter een parlementaire club, en ze zijn weinig constructief. Hun politiek wordt teruggebracht naar one-liners'. Ook de rechtse kant van de VVD spreekt hem niet aan. 'VVD is een regentenpartij, die geen enkele zorg in de maatschappij serieus neemt.'

Omtzigt bedankt Baudet op Twitter

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt bedankt Thierry Baudet op Twitter voor zijn aanbeveling, maar blijft bij Sybrand Buma als premierskandidaat voor het CDA.

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen