Politiek4 mrt '17 13:00

Turkse minister BuZa laat zich niet stoppen door Rutte

Auteur: Noémi Prent

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu is van mening dat Nederland hem niet kan tegenhouden om campagne te voeren. 'Wij gaan waarheen wij willen en praten met onze staatsburgers', zegt de minister volgens staatspersbureau Anadolu.

Foto: ANP
Foto: ANP

Rutte meldde eerder via zijn Facebookpagina dat de Nederlandse publieke ruimte niet de plek is voor de politieke campagnes van andere landen. Het kabinet besloot daarom dat Cavusoglu geen campagnemanifestatie mag houden in Nederland.

Hoezo niet?

'Waar is de democratie of de vrijheid van meningsuiting waarvan jullie zeggen ons iets over te willen leren? Hoe zit het met de vrijheid van vergadering?', vraagt Cavusoglu zich af. 'Ze zeggen: U kunt geen bijeenkomst houden in het openbaar. Hoezo kunnen wij dat niet?' Cavusoglu is van plan om op 11 maart naar Rotterdam te komen. Daar wil hij steun zoeken voor wijzigingen van de grondwet. Deze wijzigingen geven de Turkse president Recep Tayyip Erdogan meer macht.

Niet de enige

Niet alleen Rutte maakt bezwaar tegen de komst van Cavusoglu. Ook viceminister-president en PvdA-leider Lodewijk Asscher stelde in Nieuwsuur dat de campagnebijeenkomst met de minister 'een verkeerd signaal' afgeeft: 'Wij hebben dat ook overgebracht. Het lijkt me goed als de Turken daar naar luisteren.' Er staan ook campagnebijeenkomsten van Turkse politici gepland in Duitsland gepland. Diverse Duitse steden keerden zich al tegen deze campagnebijeenkomsten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen