Politiek10 mrt '17 13:59Aangepast op 10 mrt '17 15:39

Schippers: Voltooid Leven-wetsvoorstel lukt tijdens volgend kabinet

Auteur: Karlijn Meinders

Minister Schippers denkt dat haar wetsvoorstel Voltooid Leven wel degelijk te regelen is in de komende kabinetsperiode. Premier Rutte zei gisteren dat hij denkt dat dat niet haalbaar is. Schippers spreekt dat op BNR tegen en zegt Rutte eerst 'twijfelde' maar nu overtuigd is.

Foto: ANP
Foto: ANP

'Wat Rutte heeft proberen uit te leggen is hoe zijn eigen tocht in dat wetsvoorstel is geweest', zegt Schippers. 'Namelijk dat hij twijfelde en dat hij zich in de ministerraad heeft laten overtuigen. Op basis daarvan heb ik ook een brief naar de Kamer gestuurd.'

De wet Voltooid Leven regelt dat mensen die lijden en graag hun leven willen beëindigen daar hulp bij moeten kunnen krijgen. De Christelijke partijen zijn fel tegen dat plan. 'In een volgend kabinet met de VVD zal de VVD zich inzetten om dat te realiseren', benadrukt Schippers.

En moet dat dan binnen of buiten het regeerakkoord gebeuren? Schippers: 'Binnen het regeerakkoord natuurlijk. Als je verkiezingen hebt, dan ga je met je programma de verkiezingen in en die probeer je in een regeerakkoord te realiseren.'

Lees ook: SGP: 'Niet zelf beslissen over leven en dood'

De SGP vindt het 'ongelofelijk belangrijk' om niet zelf te beslissen over zaken als leven en dood, maar om 'de nood van mensen die de zin van het leven niet meer inzien serieus te nemen' en meer ondersteuning te bieden. Dat zei SGP-voorman Kees van der Staaij vanmiddag op BNR. Van der Staaij vindt dat je mensen in de steek laat als je hen assisteert bij het beëindigen van hun leven en dat er gekeken moet worden naar wat er nog meer gedaan kan worden om hun leven weer zinvol te laten zijn.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen