Politiek16 mrt '17 14:16

CDA-raadslid legt werk neer na bedreigingen, Buma boos op Turkije

Auteur: Benjamin Harmsen

Turan Yazir stopt tijdelijk als raadslid voor het CDA in Rotterdam. Sinds de diplomatieke rel ontvangt hij bedreigingen en intimidaties vanuit de Turkse gemeenschap. CDA-leider Buma spreekt van 'onacceptabele inmenging en intimidatie uit Turkije'.

Foto: ANP
Foto: ANP

Het AD meldt dat Yazir bekend zou staan als sympathisant van de beweging. Daardoor heeft hij volgens Sven de Langen, fractievoorzitter CDA Rotterdam, al last van nare reacties sinds de mislukte coup van vorige zomer. De Gülenbeweging wordt door Erdogan namelijk gezien als de aanstichter van deze couppoging. Sindsdien zijn ook veel andere Turkse Nederlanders met de dood bedreigd.

Aanstichter diplomatieke rel

De Langen meent dat na de rellen bij het Turkse consulaat en het terugsturen van de Turkse minister van Familiezaken de bedreigingen en intimidaties verergerd zijn. 'Hij hoeft zich niet als boksbal te laten gebruiken', zegt De Langen. Een Turkse krant zou Yazir daarnaast hebben aangewezen als mede-aanstichter van deze diplomatieke rel met Turkije, schrijft het AD.

In een verklaring van het CDA staat dat de 'spanningen, ontstaan in de Turkse gemeenschap in Rotterdam als gevolg van de ontwikkelingen in Turkije, een dusdanige impact hebben, dat het voor Yazir onmogelijk is om zijn taak als raadslid naar behoren uit te oefenen'. Volgens De Langen is het raadslid wel van plan zijn werk voor de zomer weer op te pakken.

Dit moet stoppen

CDA-leider Sybrand Buma reageerde op Twitter op deze ontwikkeling: 'Diep getroffen door terugtreden CDA-raadslid Turan Yazir. Gevolg van onacceptabele inmenging en intimidatie uit Turkije. Dit moet stoppen.'

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen