Politiek18 mrt '17 16:09Aangepast op 18 mrt '17 17:52

Asscher: voor de zomer een nieuw plan

Auteur: Karlijn Meinders

60 procent van de leden steunt het voorstel om Spekman tot oktober aan te houden als voorzitter en dus stapt hij niet per direct op. Toch blijkt uit de stemming dat 40 procent dat liever wel had zien gebeuren. De PvdA is duidelijk verdeeld. Kan Asscher de neuzen nog dezelfde kant op krijgen?

Foto: ANP
Foto: ANP

'Het hele bestuur moet opstappen!', 'Spekman moet niet over zijn graf heen regeren!', waren enkele van de reacties van leden tijdens de PvdA-lvergadering vandaag. 60 procent zag Spekman uiteindelijk liever blijven tot oktober, ruim 87 procent was daarnaast voor het aanblijven van PvdA-leider Asscher.

Asscher snapt de emotie die vandaag leefde in de zaal, maar blijft van mening dat het aanhouden van Spekman de juiste keuze is. 'Ik denk dat hij hiermee een mooi midden heeft gevonden tussen opstappen en niet de boel uit je handen te laten vallen', zegt Asscher tegen politiek verslaggever Laurens Boven. 'Ik snap ook leden die zeggen dat de verandering en vernieuwing sneller moet, maar je kunt dat niet alleen koppelen aan wie de voorzitter is.'

Reorganisatie

Volgens Asscher is het beter dat Spekman voorlopig betrokken blijft bij de partij. 'Het is nodig om de belangrijke procedure van het aanstellen van zijn opvolger netjes te kunnen doen en belangrijk om de reorganisatie op het partijbureau te kunnen doen. Dat is rotwerk, het gaat over mensen, er moet stevig worden ingegrepen. Het is beter dat degene die opstapt dat doet, dan dat een nieuw iemand daarmee moet beginnen.'

Nieuwe politiek

Asscher wil voor de zomer een duidelijk plan hebben. 'Anders kun je geen leiding geven aan die vernieuwing. Alles loopt nu even door elkaar, maar we gaan het komende half jaar echt niet naar onze navel zitten staren.' Asscher sprak tijdens de ledenvergadering van nieuwe politiek. Maar over hoe hij dit voor zich zag wilde hij nog niets zeggen. 'Daar moet ik eerst met mijn fractie en leden over praten. Ik heb daar ideeën over, maar ik wil het opbouwen met mijn partij zelf.'

Niet regeren

De leden gaven tijdens de vergadering ook aan dat de PvdA niets moet deelnemen aan een nieuwe regering. De leden van de partij willen zelfs niet deelnemen aan een eventueel links-kabinet. PvdA-leider Lodewijk Asscher stemde daarmee in en verzekerde dat 'de winnaars van de verkiezingen moeten gaan besturen, en wij niet'.

Volgens de partijtop betekent dat echter niet dat de PvdA de deur helemaal dichtgooit, omdat er altijd coalitiepartners kunnen aankloppen met een aanbod dat de partij niet kan afslaan.

Sommige pleitbezorgers van een definitief nee vreesden al dat de partijleiding in hun voorstel slechts een intentieverklaring zou lezen. Een van hen, Roberto Kist, waarschuwt dat zijn aangenomen voorstel niet voor zo'n uitleg vatbaar is en dat 'de partijleiding zich enorm in de vingers zou snijden als zij toch gaat meeregeren'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen