Politiek20 mrt '17 19:24

Dijsselbloem laat prestigieuze bijbaan niet los

Auteur: Bastiaan Kleinjan

Jeroen Dijsselbloem blijft zich voorlopig vasthouden aan zijn prestigieuze bijbaan als voorzitter van de Eurogroep in Brussel. Zolang hij demissionair minister van Financiën is blijft hij zijn voorzitterschap namelijk uitoefenen.

Foto: ANP.
Foto: ANP.

En daarmee heeft de gigantische nederlaag van de PvdA niet meteen gevolgen voor Dijsselbloem. ‘Ook omdat er geen duidelijke regels zijn binnen de Eurogroep over hoe er met dit soort situaties om moet worden gegaan’, vertelt Europa-verslaggever Jesse Pinster. Dijsselbloem: ‘Als demissionair minister blijf ik sowieso voorzitter van de Eurogroep. Mijn mandaat loopt tot januari. Wat daar tussenin gebeurt is voor later.’

Lange formatie zou uitkomst bieden

Dijsselbloem hoopt echter dat dit ‘tussenin’ er niet gaat komen. ‘Het kan maar zo zijn dat die formatie zo lang gaat duren en dat al deze vragen zichzelf oplossen’, speculeert Dijsselbloem. Zijn Duitse collega Wolfgang Schäuble steunt hem hierin. ‘Ook de andere ministers hadden mooie woorden over hoe goed Dijsselbloem het allemaal deed’, zag Pinster.

Ook bij Dijsselbloem zelf heerst het besef dat het einde van zijn voorzitterschap er een keer aan zit te komen. ‘In de politiek is niets continu, aan alles komt een einde’, aldus Dijsselbloem.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen