Politiek21 mrt '17 21:59Aangepast op 22 mrt '17 08:58

Mogelijk juridische stappen tegen Aboutaleb om Turkije-campagne

Auteur: Elisabeth Steinz

Burgemeesters gaan hun boekje te buiten als ze Turken in Nederland verhinderen om campagne te voeren. Dat zeggen burgerrechtenorganisaties en het Centrum voor Openbare Orde en Veiligheid tegen BNR.

Posters van Erdogan op een winkel in Rotterdam. Foto: ANP.
Posters van Erdogan op een winkel in Rotterdam. Foto: ANP.

Ook wanneer burgemeesters vrezen dat de openbare orde in gevaar komt door dit soort campagnes, mag dit niet verboden worden. Als dit wel het geval is, handelen gemeenten in strijd met de grondwet.

Ongrondwettelijk

Jan Brouwer, hoogleraar-directeur van het Centrum voor Openbare Orde en Veiligheid, zegt dat hij met stijgende verbazing heeft gekeken hoe burgemeester Ahmed Aboutaleb in Rotterdam optreedt tegen campagne-activiteiten. Die liet dit weekend grote Erdogan-posters weghalen door de politie, omdat hij aanwijzingen had dat de openbare orde in het geding was.

Volgens Brouwer was er onvoldoende juridische basis voor dit ingrijpen en handelt Rotterdam in strijd met de grondwet, omdat de vrijheid van meningsuiting van Turkse Nederlanders wordt geschonden. Volgens Brouwer gaan lokale bestuurders keer op keer in de fout. ‘Burgemeesters doen maar wat, ze weten helemaal niet of ze in strijd met de wet handelen', zegt Brouwer.

Proces tegen Aboutaleb

Ook burgerrechtenorganisaties maken zich zorgen over de vrijheid van meningsuiting van Turken in Nederland, blijkt uit een rondgang van BNR. De organisatie PILP, die strategisch procedeert voor mensenrechten, hoopt zelfs dat het tot een zaak tegen Aboutaleb komt. 'Dit is een zaak in het publieke belang', zegt projectcoördinator Jelle Klaas. ‘Als een belanghebbende naar PILP toe stapt, zullen wij diegene van juridisch advies voorzien. En de volgende stap is een proces', vervolgt hij.

Het is volgens Klaas belangrijk om dat proces te voeren, omdat het volgens hem verder strekt dan enkel de posterkwestie in Rotterdam. Klaas wijst erop dat burgemeesters steeds vaker hun burgers censureren. Onlangs won hij nog een zaak tegen de burgemeester van Sittard-Geleen, die vorig jaar onrechtmatig protestborden in beslag liet nemen bij de intocht van Sinterklaas.

Gerelateerde artikelen