Politiek23 mrt '17 17:06

Rutte eist opheldering van Kuzu in Turkije-rel

Auteur: Wesley Schouwenaars

Premier Mark Rutte heeft vandaag opheldering geëist van DENK-leider Tunahan Kuzu. Die had volgens Rutte onvoldoende afstand genomen van de Turkse president Erdogan, die Nederland 'fascistisch en nazistisch' noemde.

Foto ANP
Foto ANP

Rutte deed dit vanmiddag in het allereerste debat van de nieuwe Tweede Kamer. Politiek verslaggever Jaap Jansen sprak de premier na het debat. 'Het leek mij goed om er toch ook even bij stil te staan dat de Turkse president zich in hele extreme bewoording heeft uitgelaten over Nederland en de Duitse regeringsleider', verklaarde Rutte. 'Daar hebben alle politici afstand van genomen, behalve DENK.'

'Uitspraken Erdogan idioot'

Premier Rutte noemt de uitspraken van de Turkse president Erdogan dat Nederland fascistisch en nazistisch is 'idioot'. Hij is blij dat de Europese Unie afstand heeft genomen van uitspraken waarin Erdogan dreigt met geweld. Volgens Rutte maakt hij niet meer mee dat Turkije ooit lid wordt van de Europese Unie.

'Turken werken niet mee aan deëscalatie'

Rutte gaf weinig weg over hoe de verstandhouding met de Turken als bondgenoot in de NAVO is. 'We hebben als Nederland een groot conflict met Turkije over het optreden van Turkse politici. Daar hebben wij op een manier op gereageerd die zonder precedent is, maar wel noodzakelijk. Wij vonden dat een gepaste reactie. Tegelijkertijd vind ik dat wij van onze kant niet extra moeten escaleren. Maar dan moeten de Turken ook helpen. En die helpen op dit moment niet geweldig, kan ik zeggen', zei Rutte.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen