'Staatsschuld moet nog verder omlaag'
Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem noemt de groeicijfers van het CBS en CPB 'goed nieuws voor Nederland'. Voor dit jaar wordt een groei van 2,1 procent verwacht, voor volgend jaar 1,8 procent. Maar de staatsschuld moet volgens Dijsselbloem wel verder omlaag omdat Nederland een open en kwetsbare economie blijft.
Daarmee neemt de minister een voorschot op een eventuele nieuwe crisis. 'Als er over een aantal jaar een crisis komt, waarschijnlijk weer uit het buitenland, uit de wereldhandel, slaat dat heel hard op onze begroting. Het is daarom belangrijk de staatsschuld laag te houden.'
Uit de cijfers blijkt dat er het afgelopen jaar een begrotingsoverschot was van bijna drie miljard euro. Ook de komende jaren krijgt de overheid meer geld binnen dan dat er wordt uitgegeven. Voor Dijsselbloem is dat geen reden om de meevallers direct weer uit te geven.
Koopkracht
Alleen de koopkracht blijft voorlopig wat achter, met name door de toenemende inflatie. Die stijgt dit jaar met 1,6 procent en volgend jaar met 1,4 procent. Maar volgens Dijsselbloem is het niet alleen aan de overheid om dat op te lossen. 'De koopkracht kan niet alleen van de overheid komen, het bedrijfsleven moet kijken of er meer loonruimte is. En ja die is er.'
Kabinetsbeleid
Volgens minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid doet Nederland het beter dan andere landen. 'Het is lente en mensen vinden weer werk. Dat de werkloosheid daalt is goed nieuws.' Volgens Asscher is dat mede te danken aan het kabinetsbeleid van de afgelopen vier jaar.
Ook voor de middellange termijn zijn de vooruitzichten goed, met een gemiddelde groei van 1,7 procent per jaar tot 2022. Ook de export blijft het goed doen en de bedrijfsinvesteringen gaan omhoog.