Politiek24 mrt '17 16:19

Blok: beveiliging Wilders op orde

Auteur: BNR Webredactie

De extra check op de beveiliging van Geert Wilders geeft geen aanleiding tot verder onderzoek, zo meldt demissionair minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie).

ANP
ANP

De beveiliging van de PVV-leider werd extra onder de loep genomen nadat een beveiliger was aangehouden omdat hij te loslippig zou zijn geweest over zijn werk. Wilders legde na die aanhouding tijdelijk zijn verkiezingscampagne stil. Een paar dagen later bracht Blok naar buiten dat ook al in 2015 twee mensen uit het beveiligingsteam rond Wilders op non-actief waren gesteld, op verdenking van witwassen.

Toen leden van de elite-eenheid Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten (BSB) van de Koninklijke Marechaussee waren opgenomen in zijn beveiligingsteam, besloot Wilders een week later weer op pad te gaan voor de campagne.

Meer screening

Blok wil de screening van politiemensen uitbreiden. Hij kijkt daarbij onder meer naar de mogelijkheid om politieambtenaren continu te screenen. Nathalie Smeets, hoofd veiligheid, integriteit en klachten bij de korpsstaf, zei begin deze maand nog dat de ophef rond de beveiliging van de PVV-leider voor de politie geen reden was medewerkers scherper te gaan screenen.

De Inspectie van Veiligheid en Justitie gaat naar aanleiding van het incident bij de DBB onderzoek doen naar het systeem dat moet zorgen dat niet integer of strafbaar gedrag wordt voorkomen en bestreden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen