Politiek28 mrt '17 10:46Aangepast op 28 mrt '17 11:20

Khadija Arib blijft definitief Kamervoorzitter

Auteur: BNR Webredactie

Khadija Arib kan de taart bestellen, want de PvdA'er blijft nu definitief voorzitter van de Tweede Kamer. Tot 10.00 uur vanochtend konden zich andere kandidaten melden, maar dat is niet gebeurd.

Foto: HH/Jaco Klamer
Foto: HH/Jaco Klamer

Gezien de historische verkiezingsnederlaag van de PvdA leek een tweede termijn van Arib onwaarschijnlijk. Het is vaak de grootste fractie die de job claimt. Maar Arib heeft sinds haar aantreden veel lof geoogst. Diverse partijen lieten sinds de verkiezingen doorschemeren geen eigen kandidaat naar voren te schuiven.

Volg de formatie in ons formatieblog

 

Martin Bosma

Martin Bosma van de PVV werd als mogelijke uitdager gezien, maar hij liet BNR weten zich niet te kandideren. Volgens Bosma maakt hij geen kans omdat hij een PVV'er is. Per sms laat hij weten dat er sprake is van een 'cordon sanitair.' Bosma was begin vorig jaar wel één van de kandidaten om de destijds opgestapte Anouschka van Miltenburg op te volgen, maar die strijd verloor hij van Arib. Zij lijkt nu verzekerd van een langer voorzitterschap.

Ook bij de VVD, CDA, D66 en GroenLinks worden geen kandidaten naar voren geschoven. Kamerleden kunnen zich nog wel op persoonlijke titel kandideren. Ze hebben daarvoor tot dinsdagochtend 10 uur. Op woensdag vindt dan de verkiezing plaats.


Gerelateerde artikelen