Politiek29 mrt '17 18:36Aangepast op 30 mrt '17 11:44

'Risico's Brexit groter dan men denkt'

Auteur: Karlijn Meinders

Bel mij als door de Brexit uw belangen in gevaar zijn. Dat is de oproep van minister Ploumen van Buitenlandse Handel aan ondernemers en burgers die iets te maken hebben met Groot-Brittannië. Ook is het nu extra belangrijk dat er haast wordt gemaakt met de formatie van een nieuw kabinet.

Foto: ANP
Foto: ANP

Nederland verdient nu jaarlijks tientallen miljarden aan de vrijhandel met de Britten. Dat is goed voor zo'n 200.000 banen. Het zijn dus grote belangen die verdedigd moeten worden. En dat zegt Ploumen ook tegen de politici die bezig zijn met het formeren van een nieuw kabinet: ze moeten een beetje opschieten.

Alles over Brexit

'Ik hoop dat er voldoende gevoel van urgentie is. Het lange termijn effect van de Brexit kan fors zijn. Het is een factor van grotere betekenis dan mensen voor mijn gevoel nu denken', drukt minister Ploumen zich diplomatiek uit tegenover politiek verslaggever Laurens Boven. Maar de boodschap is duidelijk aan de partijen aan de formatietafel: onderschat de gevaren van de Brexit voor de Nederlandse economie niet.

'Beweeg mee'

Voor de bedrijven die kampen met onzekerheid door de Brexit heeft Ploumen ook een boodschap. 'Het is een periode van onzekerheid, maar we hoeven niet met zijn allen onze adem in te houden. Het economisch verkeer gaat gewoon door. Ik zou tegen bedrijven willen zeggen: beweeg mee, de grenzen gaan natuurlijk niet dicht. En laat het mij weten als uw belang in het geding komt. Bel ons.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen