Politiek4 apr '17 07:50

'Geef mbo'ers extra geld voor een cursus of opleiding naast hun werk'

Auteur: Bastiaan Kleinjan

Iedereen in Nederland moet een leven lang kunnen leren. Om dat voor elkaar te krijgen zou iedereen tot mbo niveau 4 een potje geld moeten krijgen om zijn of haar leven lang een cursus of opleiding te volgen.

Foto: ANP
Foto: ANP

Dat wil de Commissie Vraag-financiering mbo, waar Jolande Sap voorzitter van is. Volgens de commissie hebben mbo'ers minder tijd en geld om extra cursussen en opleidingen naast hun werk te doen, terwijl ze vaak banen hebben die niet voor het leven zijn. Ook zou in mbo’ers minder geïnvesteerd worden dan in hoger opgeleiden. 'Langzamerhand vindt iedereen dat de financiële regie voor scholing en je blijven ontwikkelen meer van de werkgever naar de werknemer moet komen te liggen. En dat de overheid daar ook meer ondersteuning bij moet gaan bieden', zegt Sap.

Volgens Sap zorgt de automatisering en robotisering dat er steeds meer banen en zelfs beroepen verdwijnen. 'Mensen zullen vaker in hun leven moeten blijven ontwikkelen en leren om zich staande te houden  op de arbeidsmarkt. Tegelijkertijd zie je dat in de praktijk de trend juist andersom gaat. Mensen tot en met mbo-niveau doen juist steeds minder aan scholing. Bij hoger opgeleiden gaat het wel redelijk goed.'

Volgens de commissie moet er 600 miljoen euro per jaar worden vrijgemaakt. De werkgevers zouden een zelfde soort bedrag moeten ophoesten. 'De werkgever moet vooral in tijd investeren. Mensen op het werk de gelegenheid geven om aan scholing te gaan doen', zegt Sap.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen