Politiek4 apr '17 17:08Aangepast op 4 apr '17 22:20

Koenders genoemd voor hoge VN-post

Auteur: Jaap Jansen

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) wordt genoemd voor de prestigieuze post van hoofd UNDP, de ontwikkelingsorganisatie van de Verenigde Naties. Koenders zelf en premier Rutte bevestigen noch ontkennen.

Minister Koenders met VN-secretaris-generaal Guterres. Foto HH / Mark Garten
Minister Koenders met VN-secretaris-generaal Guterres. Foto HH / Mark Garten

Koenders' belangrijkste concurrent is de Britse oud-minister van Buitenlandse Zaken David Miliband. Ook de Franse minister voor Milieuzaken Ségolène Royal aast op de functie. Alle drie zijn het sociaaldemocraten. De nieuwe chef volgt de Nieuw-Zeelandse oud-premier Helen Clark op. Zij verlaat het UNDP op 19 april.

‘Hij is aan het solliciteren’, weet een goed ingevoerde bron. ‘Het zou geweldig zijn als Bert deze baan krijgt’, zegt een bron uit zijn directe omgeving.

Koenders had op vrijdag 24 maart in New York een gesprek met secretaris-generaal António Guterres, drie dagen voor het sluiten van de kandidaatstelling. Het gesprek was onder vier ogen. Er waren, anders dan gebruikelijk, geen ambtenaren bij. Guterres beslist zelf over de vacature, al mag de kandidaat bij belangrijke VN-lidstaten niet op bezwaar stuiten.

'Genoeg aan mijn hoofd op het moment'

Op de vraag of hij gesolliciteerd heeft, wil Koenders niet reageren: ‘Daar ga ik helemaal niet op in. Ik weet nog helemaal niet wat ik ga doen als ik minister-af ben. Daar ben ik helemaal niet mee bezig, ik heb genoeg aan m’n hoofd op ’t ogenblik.’ Volgens Koenders ging het gesprek op 24 maart over Syrië. Morgen spreekt hij opnieuw met Guterres.

Rutte houdt zich op de vlakte

Premier Mark Rutte houdt zich op de vlakte: ‘Ik doe geen uitspraken over wat ministers mogelijk gaan doen na deze kabinetsperiode. Daar kan ik in het openbaar nooit iets over zeggen. U heeft het nu over een persoon en een functie en daar zeg ik helemaal nooit iets over.’

Koenders heeft uitstekend cv voor positie

Koenders heeft groot gezag in VN-kringen. Als hij door het VN-gebouw loopt, wordt hij van alle kanten aangesproken. ‘Als een soort popster’, zegt een ooggetuige Zijn cv is voor deze post uitstekend: hij was hoofd van de VN-missie in Ivoorkust en hoofd van MINUSMA, de VN-missie in Mali. In het kabinet-Balkenende-III was hij minister voor Ontwikkelingssamenwerking. Hij slaagde er als minister in Rutte-II in, Nederland tijdelijk lid van de Veiligheidsraad te maken in 2018. ‘Koenders heeft de juiste papieren’, zegt een hoge ambtenaar bij de VN.

Ook als grote UNDP-donor heeft Nederland een streepje voor. Nederland doneerde vorig jaar 102 miljoen dollar. Ook het Verenigd Koninkrijk van kandidaat Miliband is een topdonor: het droeg 231 miljoen dollar bij. Frankrijk - van kandidaat Royal - geeft povertjes: het haalt de 20 miljoen dollar niet.

Voor het UNDP werken ruim 7300 mensen in bijna 170 landen met een budget van vijf miljard dollar. Het doel is armoede beëindigen en ongelijkheid bestrijden. Van 2006 tot 2009 was oud PvdA-leider Ad Melkert plaatsvervangend hoofd van het UNDP. De UNDP-chef ontvangt per jaar 192.000 dollar (180.000 euro). Een Nederlandse minister verdient 157.000 euro.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen