'Europese samenwerking moet veel minder vrijblijvend worden'
De Europese samenwerking moet veel minder vrijblijvend worden. Landen moeten niet zomaar hun lidmaatschap op kunnen zeggen, zoals het Verenigd Koninkrijk heeft gedaan. Dat zegt de Raad van State in het jaarverslag.
Een volgens Donner 'vrij acuut' probleem is de 'tendens' dat 'nationale soevereiniteit' steeds belangrijker wordt. Maar die zou juist tot het verleden moeten behoren,vindt de raad. Samenwerking op Europees vlak is volgens de raad juist van belang omdat individuele lidstaten niet meer eigenhandig 'op bepaalde terreinen hun publieke taak naar behoren kunnen uitvoeren'.
'Zonder Europese samenwerking weinig toekomst'
Zonder die samenwerking is er weinig toekomst, zeker met het oog op het 'grensoverschrijdend karakter' waar 'grote vraagstukken zoals terrorisme, veiligheid, migratiestromen, klimaat en technologische ontwikkeling' voor zorgen, schrijft de raad. Met name het Brexit-referendum, het Oekraïne-referendum en de ondertekening van het CETA-verdrag in België hebben gezorgd voor 'breuklijnen' in de 'fundamenten waarop de maatschappelijke ontwikkelingen en verworvenheden van de afgelopen driekwart eeuw berusten'.
RvS: 'Exit van een land kan Nederland schaden'
De zorgen zitten volgens Donner juist in de ontwikkelingen in andere landen, en dat heeft gevolgen voor Nederland. ‘Als iedereen weer naar eigen believen zegt ‘we doen de grenzen dicht’, dan houdt het snel op met de werkgelegenheid in Nederland’, zegt hij tegen BNR. Donner vindt dat er een mechanisme bedacht moet worden zodat landen niet ‘eenzijdig uit de EU te kunnen stappen’.
Asscher: 'Brexit is niet vrijblijvend, maar landen moeten soeverein kunnen zijn'
Donner constateert hetzelfde als veel andere politici, zegt politiek verslaggever Laurens Boven. ‘Tevredenheid over de economie in het land zelf, maar onvrede over de politiek. Met een roep om nationalisme en protectionisme als gevolg, waar Brexit en Trump weer uit voort zijn gevloeid.’
PvdA-leider Lodewijk Asscher noemt in een reactie het vertrek van de Britten uit de EU een variant van Hotel Californië (je kunt er wel inchecken maar nooit meer weg, zongen de Eagles ooit, red.). Volgens Asscher is de Brexit bepaald niet vrijblijvend en wacht de Britten een ‘miljardenrekening’. ‘Ik denk dat de praktijk zal laten zien dat het harstikke onaantrekkelijk is om eruit te stappen, zeker voor Nederland is dat zo.’ Asscher is het niet met Donner eens dat nationale onafhankelijkheid tot het verleden behoort. ‘Ik denk dat landen soeverein zijn en hun eigen toekomst moeten kunnen bepalen.’