Politiek11 apr '17 17:18

Geen warm welkom voor hoge Eritrese ambtenaar

Auteur: Daphne Buskoop

Het Nederlandse kabinet is niet van plan een vertrouweling van de president van Eritrea hartelijk te ontvangen. Dat heeft de regering vandaag laten weten.

Foto: ANP
Foto: ANP

Nederland is bezorgd over de mensenrechtensituatie in Eritrea. Dat is dan ook de reden dat het kabinet benadrukt dat niemand Yemane Gebreab zal ontvangen of te woord zal staan. ‘Het bezoek van Gebreab zal niet worden gefaciliteerd en als privéaangelegenheid worden behandeld.’

Wanneer Gebreab, de rechterhand van de Eritrese president, precies zal komen, is nog onduidelijk. Dat het snel zal zijn, staat wel vast. Hij komt naar Nederland om hier op de jaarlijkse Europese conferentie de jongerenbeweging van de partij van de president toe te spreken.

Ander verhaal dan Turkse minister

De situatie is anders dan met de Turkse minister voor Familiezaken, die vorige maand geen campagne mocht voeren in Rotterdam.  ‘De Turkse minister kwam campagne voeren voor een referendum, met een duidelijk stemadvies,’ legt minister Ploumen uit. ‘Ook was er lokaal de inschatting dat de algemene veiligheid gevaar liep.’ Van beiden is er in het geval van Gebreab geen sprake.

Mocht de openbare orde toch in het geding dreigen te komen door de komst van Gebreab, dan kan de gemeente waar de toespraak gehouden wordt het evenement alsnog verbieden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen