Tweede Kamer zet zichzelf buitenspel
De Tweede Kamer zet zichzelf voorlopig buitenspel: bijna alle politieke onderwerpen zijn vandaag van de agenda afgehaald. Ze zijn controversieel verklaard, zoals dat heet, totdat een nieuw kabinet zich erover kan buigen.

In totaal zijn 30 pagina's aan onderwerpen controversieel verklaard. Hele belangrijke onderwerpen zoals de integratie van asielzoekers, de zorg en het klimaat, moeten misschien wachten op een nieuw kabinet, maar er zijn ook niche-onderwerpen die misschien wél behandeld kunnen worden; zoals de intrekking van de zondagswet, het ruimtevaartbeleid of een essay over geslachtskeuze. Die zijn ook controversieel verklaard.
'Partijen hebben hun redenen'
D66-Kamerlid Pia Dijkstra zegt dat partijen hun redenen ervoor hebben. ‘Dat betekent dat een aantal dingen blijven liggen, maar we kunnen in de tussentijd controversieel verklaarde onderwerpen ook weer terugdraaien als er iets belangrijks gebeurt op een bepaald onderwerp.’
SP-Kamerlid Jasper van Dijk vindt het ‘ontzettend jammer’ dat onderwerpen blijven liggen: ‘Blijkbaar willen sommige partijen zelf met de eer strijken. Daarmee zijn de problemen niet verholpen. Dus ik zou tegen de Tweede Kamer willen zeggen: grijp je kans, de regering is demissionair, de Tweede Kamer niet.’
PVV wil Oekraïneverdrag controversieel verklaren
De Eerste Kamer nam vandaag ook beslissingen over een lijst controversieel te verklaren onderwerpen, maar er was bijna geen partij die dat wilde doen, hoorde Jansen. Alleen de PVV gooide een onderwerp op, het Oekraïneverdrag. Hoewel de meerderheid van de stemmers van het referendum tegen het verdrag was, werd het toch in de Tweede Kamer aangenomen.
De PVV stelde voor om het onderwerp niet te behandelen. Maar er waren maar acht stemmen voor en 62 tegen. 'De redenering is: de Tweede Kamer is de politieke kamer, de Eerste Kamer kijkt naar staatsrechtelijke aspecten', legt Jansen uit.
PvdD: 'Controversieel verklaren verdrag misschien wel controversiëler'
Maar juist controversiële onderwerpen moet je bespreken, vindt ook Niko Koffeman van de Partij voor de Dieren. 'Net als een ruime meerderheid van de Nederlanders vindt de fractie van de Partij voor de Dieren dat het verdrag controversieel is.' Maar wat de PVV wil, namelijk het onderwerp niet behandelen, gaat volgens hem in tegen wat de uitkomsten van het referendum: het verdrag van tafel halen. Er moet nog over het verdrag worden gepraat in de Eerste Kamer, daar wilde de PVV nu een stokje voor steken. De PvdD steunde het voorstel van de PVV dan ook niet.
Hebben de ministers nog wat te doen? Zeker, de onderwerpen waar minister Ploumen over gaat zijn bijvoorbeeld niet controversieel verklaard. Of zoals ze zelf zegt: ‘In het buitenland gaat het leven gewoon door, daar houden ze echt geen rekening met de demissionaire status van een kabinet’, laat ze aan Jansen weten.