Trump tekent 'Buy American, Hire American' decreet
President Trump heeft een decreet ondertekend waarmee het voor hoogopgeleide buitenlanders moeilijker wordt om nog in de Verenigde Staten te werken. Volgens Trump helpt dit Amerikanen die hun baan bedreigd zien worden door buitenlanders die goedkoper zijn.
Het gaat hierbij om werknemers die op een H1B-visum naar het land willen komen. Om in aanmerking te komen voor zo'n visum moet je een bepaald beroep en onderwijsniveau of werkervaring hebben en moet je door een Amerikaans bedrijf gesponsord worden. Vaak zijn het grote detacheerders en techbedrijven die werknemers uit het buitenland willen aantrekken, omdat er in Amerika niemand over de benodigde vaardigheden beschikt. Vooral bedrijven in Sillicon Valley zouden door deze maatregel geraakt worden, aangezien zij veel hoogopgeleide buitenlanders in dienst hebben.
Het doel
Richard Jonker, vice-president bij NetGear en werkzaam in Silicon Valley, legt uit waarom Trump het decreet heeft ondertekend. ‘Hij wil illegale immigratie tegengaan; hij zegt dat het systeem misbruikt wordt om immigratieregels te ontlopen. Grote detacheerders uit India proberen goedkoop personeel Amerika binnen te sluizen, wat concurreert met de Amerikaanse bevolking. Er wordt dan ook gezegd dat het een manier is om concurrentievervalsing te plegen, door mensen aan te trekken die nu dingen doen die gewoon door Amerikanen gedaan zou kunnen worden.’
Jonker werd zelf naar Amerika overgeplaatst als leidinggevende, op een L1-visum. Dit is weliswaar een ander soort visum, maar ook voor hem heeft dit decreet, dat door de Amerikanen ook wel het 'Buy American, Hire American'-decreet wordt genoemd, gevolgen. Vanaf nu wordt zijn zaak behartigd door Homeland Security, het departement van binnenlandse veiligheid. ‘Ik ben nu een verdachte in plaats van een uitgenodigde executive, dat is wel vreemd.’ Nieuwe aanvragen zullen ook door Homeland Security behandeld worden, die langsgaan bij de bedrijven om te kijken of hij wel echt is en of het bedrijf echt bestaat. Opeens moet hij zichzelf bewijzen. ‘Dat is denk ik dat stukje illegale immigratie, maar daar hoef je in Silicon Valley niet mee aan te komen.’
Het argument dat veel immigranten onder de prijs werken wuift hij ook van tafel: ‘Dat geldt misschien voor techwerkers die geïmporteerd worden door grote koppelbazen, maar dat geldt niet voor Google of Apple, waar de gemiddelde engineer 135.000 dollar verdient’.
Verkeerde loterij
Vóór het decreet werden er jaarlijks 85.000 visa verstrekt, op basis van een loterij. Volgens Trump is die ‘volstrekt willekeurige loterij’ verkeerd. ‘In plaats daarvan zouden ze alleen naar de meest vakbekwame en best betaalde aanvragers moeten gaan en dan absoluut nooit ter vervanging van Amerikanen.’ Hoe het systeem precies aangepast moet worden, is voorlopig nog onduidelijk.
Dat het decreet werd ondertekend in Wisconsin is overigens niet geheel toevallig. Trump wilde de kiezers daar bedanken, omdat ze tegen de verwachting in voor hem kozen bij de verkiezingen.