Politiek21 apr '17 18:07

Derde jaar WW op losse schroeven

Auteur: Bastiaan Kleinjan

Het derde jaar van de werkloosheidsuitkering staat op losse schroeven. De werkgeversorganisaties willen ondanks eerdere afspraken nog geen handtekening zetten onder het akkoord waarbij de WW wordt verlengd naar 3 jaar.

CNV-voorzitter Maurice Limmen (L), voorzitter FNV Han Busker (M) en VCP-voorzitter Nic van Holstein (R). Foto: ANP.
CNV-voorzitter Maurice Limmen (L), voorzitter FNV Han Busker (M) en VCP-voorzitter Nic van Holstein (R). Foto: ANP.

Ze willen eerst overleggen met hun eigen achterban. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken gaf woensdag akkoord voor het verlengen van de WW van twee naar drie jaar. De vakbonden zijn boos uit het overleg weggelopen en willen niet met de werkgevers aan tafel tot er een handtekening staat onder de WW-verlenging. Ze wijzen erop dat dit al was afgesproken in het sociaal akkoord in 2013 en dat werkgevers nu niet mogen terugkrabbelen.

Gesprekken liggen stil

Normale cao-onderhandelingen blijven gewoon doorgaan, maar de bonden willen even niet meer aanschuiven bij bijvoorbeeld het overleg binnen de Sociaal-Economische Raad over een nieuw pensioenstelsel. Ook de centrale gesprekken over loondoorbetaling bij ziekte en de toekomst van de arbeidsmarkt liggen voorlopig stil.

Demissionair minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) is niet blij met het besluit van de ondernemersorganisaties. 'Werkgevers moeten niet selectief shoppen uit de afspraken', zo liet hij via een woordvoerster weten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen