Politiek26 apr '17 16:30Aangepast op 26 apr '17 18:00

D66 en GroenLinks twijfelen over aanschaf grote drones door Defensie

Auteur: Jaap Jansen

VVD-minister Jeanine Hennis (Defensie) wil graag vier grote drones aanschaffen die worden ingezet voor spionagevluchten. Maar D66 en GroenLinks, die met VVD en CDA aan de onderhandelingstafel zitten voor het vormen van een nieuw kabinet, zetten grote vraagtekens bij de MQ-9 Reaper.

Foto: HH/Lt. Col. Leslie Pratt - MQ-9 Reaper VS
Foto: HH/Lt. Col. Leslie Pratt - MQ-9 Reaper VS

'Het is belangrijk dat we eerst een moreel-ethische discussie voeren over de Reaper en het eventueel bewapenen ervan', zegt D66-Kamerlid Salima Belhaj tegen BNR. Ze vreest dat met drones de drempel om geweld te gebruiken lager komt te liggen.

GroenLinks deelt die angst en wil strikte internationale regels. 'Wij zijn niet principieel tegen, maar wel bezorgd', zegt GroenLinks-kamerlid Bram van Ojik. 'Voor verkenningsvluchten kunnen ze nuttig zijn, maar de geweldsdrempel mag niet verlaagd worden. De technologische ontwikkelingen gaan heel snel, hier moet eerst een fundamenteel debat over komen.'

Van cruciaal belang

De onbemande MQ-9 Reaper kan 30 uur achtereen verkenningen uitvoeren boven oorlogsgebied. Deze elf meter lange drone wordt door de Amerikanen al ingezet boven Afghanistan.

'De drone is tactisch en strategisch van cruciaal belang', zegt minister Hennis. De Reaper staat al enkele jaren op het verlanglijstje van Defensie. 'We hebben die aanschaf tot nu toe noodgedwongen uitgesteld omdat er niet genoeg geld is', zegt Hennis. Nu er meer geld beschikbaar lijkt te komen voor Defensie is het volgens haar afwachten wat er aan de formatietafel gebeurt.

Los van de fundamentele discussie die D66 en GroenLinks willen, zeggen deze partijen nu al dat de drones in elk geval niet bewapend mogen worden. Ze zagen met afgrijzen dat de Verenigde Staten drone-aanvallen uitvoerden op terroristen. Maar volgens Hennis is bewapening van de Reaper niet de bedoeling.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen