Politiek26 apr '17 18:09Aangepast op 26 apr '17 19:16

Onderzoek naar accountant omstreden deal VVD-voorzitter

Auteur: Judith Laanen

Accountants- en adviesorganisatie EY doet onderzoek naar hun eigen accountant Marcel de Kimpe. Dat meldt het Financieele Dagblad. De Kimpe was betrokken bij de omstreden overname van de uitvaartorganisatie door de huidige VVD-voorzitter Henry Keizer en drie zakenpartners.

Foto ANP
Foto ANP

Het accountantskantoor laat schriftelijk aan het FD weten intern onderzoek te doen om te beoordelen of de zaak gemeld moet worden aan de toezichthouder, omdat er twijfels zijn gerezen over De Kimpe. Hij zou niet zijn aangeslagen op de deal.

De VVD zit met de kwestie in de maag. Dat de partijvoorzitter wordt beticht van niet integer handelen is slecht voor het imago. Maar het is juist Henry Keizer die bij de VVD korte metten wilde maken met integriteitsschandalen. En daar waren er de afgelopen jaren veel van binnen de partij. Keizer trekt nu een rookgordijn op.

Aanstaande vrijdag zou hij tekst en uitleg geven aan een selecte club journalisten over de betwiste zakendeal, die onderzoeksplatform Follow The Money aan het licht bracht. BNR was in eerste instantie niet welkom, maar vanavond liet De Facultatieve in een reactie weten toch te kiezen voor het uitbreiden van het aantal genodigden.

Lees ook: 'VVD-voorzitter legt rookgordijn aan'

Kritiek vanuit VVD

Voormalig VVD-Kamerlid Ton Elias uit op Twitter kritiek op de positie van Keizer en vindt dat deze zich moet terugtrekken tot de integriteitscommissie van de partij een oordeel heeft geveld, net zoals dat in 2015 met voormalig VVD-Kamerlid Mark Verheijen het geval was.

 

Verheijen kwam in opspraak toen NRC Handelsblad onthulde dat hij terwijl hij gedeputeerde van de provincie Limburg was duizenden euro's ten onrechte zou hebben gedeclareerd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen