Politiek28 apr '17 14:36Aangepast op 28 apr '17 17:46

VVD-voorzitter verdedigt dubieuze zakendeal

Auteur: Noémi Prent

Henry Keizer, voorzitter van de VVD, vindt dat hij integer heeft gehandeld bij de overname in 2012 van uitvaartbedrijf De Facultatieve in Den Haag. Dat zegt hij vandaag in een gesprek met de pers.

Foto: ANP
Foto: ANP

'Er is niemand benadeeld en niemand bevoordeeld', stelt Keizer. Volgens hem is er 'heel integer' gehandeld. Hij zou de onderneming niet voor een 'appel en ei' hebben gekocht, zoals media hadden gemeld.

VVD

De VVD zit met de kwestie in de maag. Het was juist Henry Keizer die bij de VVD korte metten wilde maken met integriteitsschandalen. Binnen de VVD gingen al stemmen op voor een onderzoek naar de integriteit van de voorzitter. Daarop kondigde Keizer aan volledige openheid van zaken te geven. 'Ik heb zojuist journalisten er naar laten kijken. Opener kan ik niet zijn', stelt de VVD-voorzitter. 'Ik heb met stukken weerlegd dat er sprake is van een integriteitskwestie.' Keizer is dan ook niet van plan om af te treden als voorzitter.

Lees ook: Onderzoek naar accountant omstreden deal VVD-voorzitter

Schijntje

Volgens onderzoeksjournalisten van Follow the Money zou Keizer, de rechterhand van demissionair premier Mark Rutte, samen met drie partners voor een schijntje eigenaar zijn geworden van uitvaartbedrijf De Facultatieve, terwijl dat bedrijf tientallen miljoenen waard was. Volgens deskundigen zou dit een typisch voorbeeld zijn van de graaicultuur.

Maar Keizer is het daar niet mee eens. Hij wees op de toenmalige afspraken om de waarde van de onderneming vast te stellen. Daar gingen alle partijen mee akkoord. Volgens hem heeft het geen zin daar nu nog over te discussiëren: 'Over waarde valt altijd te twisten.'

Broddelwerk

'Het is je reinste broddelwerk', zegt Erik Smit (Follow the Money) over de zakendeal van Keizer. 'Het is bij elkaar geraapt van een aantal rapporten die hij heeft laten opstellen. Waarvoor hij zelf betaald heeft, overigens. Ongelofelijk dat dit serieus genomen wordt.' Volgens Smit slaat 'het ondernemersrisico van tientallen miljoenen' wat Keizer zegt gelopen te hebben echt álles.'Terwijl hij zelf maar15.300 euro betaald heeft om een miljoenenbedrijf in handen te krijgen.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen