Politiek2 mei '17 21:36Aangepast op 3 mei '17 08:26

Rutte: 'VVD laat niet zomaar iemand vallen'

Auteur: Judith Laanen

VVD-partijvoorzitter Henry Keizer legt zijn functie tijdelijk neer, in afwachting van een integriteitsonderzoek. Premier Mark Rutte steunt hem zolang niet bewezen is dat Keizer niet integer heeft gehandeld.

Henry Keizer. Foto ANP
Henry Keizer. Foto ANP

'Ik heb afgelopen vrijdag de Commissie Integriteit gevraagd onderzoek te doen. De commissie heeft vandaag aan mij laten weten de opdracht te zullen aanvaarden', zei Keizer in een verklaring. Keizer zei verder dat 'de onrust in de media' nog niet afgenomen is. Hij noemt het 'schadelijk' voor de VVD en het 'belet' hem in zijn functioneren. 'Daarom heb ik besloten om mijn taken als voorzitter hangende het onderzoek tijdelijk neer te leggen.'

De integriteitscommissie van de VVD doet onderzoek naar een zakendeal van Keizer uit 2012. Hij heeft destijds met zakenpartners voor een schijntje uitvaartbedrijf de Facultatieve gekocht, meldde nieuwswebsite Follow The Money vorige week.

Rutte: 'VVD laat niet zomaar iemand vallen'

Premier Rutte zei in een verklaring dat de commissie nu aan de slag gaat, 'ondersteund door meerdere gezaghebbende externe deskundigen.' Als de resultaten van het onderzoek bekend zijn zal Keizer besluiten of hij zijn herbenoeming als partijvoorzitter, waar de VVD op een partijcongres binnenkort over stemt, definitief zal aanvaarden, zei Rutte, 'zo heeft hij ons vanavond ook medegedeeld dat zijn plan is.'

Volgens Rutte is Keizer een 'hardwerkende VVD'er en een integere man'. Of Keizer integer gehandeld heeft moet worden uitgezocht, zei Rutte, die benadrukte dat de VVD niet zomaar iemand zal laten vallen 'onder druk van de beeldvorming'. 'Bij de VVD steunen we onze mensen zolang niet bewezen is dat niet integer is gehandeld. We moeten de hoogste standaard hebben als het gaat om integriteit. Als iemand van ernstige feiten wordt beschuldigd vind ik het een goede zaak dat we dat laten uitzoeken', zei Rutte.

'Begrip integriteit breder dan alleen juridisch'

Of de onderzoekscommissie onderzoek zal doen naar Keizers juridische of morele integriteit ten tijde van de overname van het uitvaartconcern wilde Rutte niet zeggen. Wat zakelijk misschien wel mag, kan voor een politicus namelijk misschien onwelgevallig uitpakken. 'U kent mijn dikke-ikke-speech van twee jaar geleden. Die heb ik geschreven in overeenstemming met velen in de VVD. Dan is het begrip integriteit breder dan alleen juridisch', zei Rutte daar vanavond over tegen politiek verslaggever Laurens Boven.

Lees ook: Kwestie Keizer 'ontzettend pijnlijk' voor VVD


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen