Politiek5 mei '17 18:05

15 jaar later: 'Je ziet het Fortuynisme nog steeds terug'

Auteur: Bastiaan Kleinjan

Morgen is het exact 15 jaar geleden dat Pim Fortuyn op het Mediapark werd doorgeschoten door Volkert van der Graaf. ‘De periode met Pim was een soort rollercoaster’, blikt oud LPF-Kamerlid Harry Wijnschenk terug.

Standbeeld van Pim Fortuyn (Foto: ANP)
Standbeeld van Pim Fortuyn (Foto: ANP)

 

De dingen die Fortuyn 15 jaar geleden riep, zijn volgens Wijnschenk tot op de dag van vandaag nog steeds legitiem. ‘Natuurlijk zijn een aantal dingen overgenomen door de zittende politiek, dat is logisch. Maar lang niet alles. Er zijn nog genoeg punten waar je echt nog steeds het Fortuynisme in terug kan zien’, stelt Wijnschenk.

'Voorspel een puinhoop na kabinetsformatie'

Hij ergert zich bijvoorbeeld aan de huidige kabinetsformatie, waarbij de buitenwereld niks te weten krijgt van datgene wat binnenskamers besproken wordt. ‘Partijen die gigantisch uit elkaar lopen qua programma, zitten nu met elkaar aan de onderhandelingstafel. Maar je hoort niks. Ik voorspel je een enorme puinhoop als de onderhandelaars er straks zogenaamd uit zijn.’

'Bomhoff was autistische man'

Het haantjesgedrag binnen de LPF-fractie dat in recordtijd een kabinet liet vallen, herinnert Wijnschenk zich maar al te goed. ‘Ik had bijzonder grote moeite met Eduard Bomhoff’, noemt Wijnschenk als voorbeeld. ‘Het was bijna een autistische man, daar kon je niet mee praten’, klinkt Wijnschenk stellig.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen