Politiek10 mei '17 17:23Aangepast op 10 mei '17 22:01

'Berisping of schorsing voor accountant Keizer'

Auteurs: Bastiaan Kleinjan en Thijs Baas

De EY-accountant die de jaarrekening van VVD-voorzitter Henry Keizer goedkeurde hangt waarschijnlijk een berisping of een schorsing boven het hoofd, zegt Pieter Lakeman, voorzitter van SOBI. Imagoschade hoeft EY niet te vrezen, want in de praktijk zijn de relaties met het management volgens hem vaak belangrijker dan de belangen van de vennootschap en de aandeelhouders.

Henry Keizer. Foto ANP
Henry Keizer. Foto ANP

De Stichting Onderzoek Bedrijfsinformatie (SOBI) diende een tuchtklacht in tegen de accountant van Keizers uitvaartonderneming De Facultatieve. Deze accountant heeft boeken goedgekeurd van het bedrijf van Keizer, dat hij voor een zacht prijsje in handen kreeg.

Keizer legde zijn functie als VVD-voorzitter tijdelijk neer, in afwachting van een onderzoek. Maar daarmee is de kous niet af, meent Lakeman. ‘De accountant heeft twee jaarrekeningen ten onrechte goedgekeurd. Die jaarrekeningen gaven in geen enkel opzicht de stand van het vermogen aan en waren daarom expliciet in strijd met de wet. Bovendien heeft hij volgens ons verzuimd om melding te maken aan een speciaal daarvoor ingericht informatiepunt voor verdachte transacties’, vervolgt hij.

'Verwacht berisping of schorsing'

Welke straf de tuchtrechter op zou kunnen leggen aan de accountant van EY, is afwachten. ‘De lichtste straf is een waarschuwing. Na de waarschuwing volgt een berisping en daarna een schorsing die kan oplopen tot maximaal tien jaar. Ik houd zelf rekening met een berisping of een schorsing’, verwacht Lakeman.

Door een tuchtklacht in te dienen, hoopt Lakeman dit soort misstanden enigszins te verminderen. ‘Ik heb eerder een aantal jaarrekeningprocedures gevoerd bij de Ondernemingskamer. Dat had wel een beetje effect, de kwaliteit werd iets beter. Ik heb wel enige hoop dat het iets beter zal gaan met dit soort zaken.’

'Denk dat Keizer al voor de tuchtzaak weg is'

Lakeman kan zich bovendien niet vinden in de uitspraken van Annemarie Jorritsma op BNR, die vond dat deze zaak aan het rollen is gekomen door oppervlakkig onderzoek van een journalist. ‘Follow The Money heeft dit diepgaand onderzocht', reageert Lakeman. 'Ik denk overigens dat meneer Keizer al ver voor deze tuchtrechtzaak dient, weg is bij de VVD. Wanneer de tuchtklacht gegrond wordt verklaard, wat ik wel verwacht, dan staat vast dat meneer Keizer een foute jaarrekening hebben opgesteld die van geen kant deugt.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen