Dekker: rapport verdwenen onderwijsmiljarden 'eenzijdige berichtgeving'
Minder docenten, grotere groepen en een lager docentensalaris in 2015 ten opzichte van 2002? Niks van waar, stelt staatssecretaris Sander Dekker. Het rapport 'Waar is het extra geld voor het voortgezet onderwijs gebleven?', wat eerder deze week verscheen, vertelt volgens de staatssecretaris maar het 'halve verhaal'.
'Ik heb me er ongelofelijk aan gestoord, omdat dit soort onderzoek wel heel veel zand in de ogen strooit', zegt Dekker in The Friday Move. Volgens hem hebben de twee initiatiefnemers van het onderzoek - ex-bedrijfskundedocent Hans Duijvestijn en wiskundedocent Frans van Haandel - niet goed gekeken. Bijvoorbeeld naar het docentensalaris: 'Je moet niet alleen kijken hoe schalen zich ontwikkeld hebben, maar je moet kijken in welke schalen de leraren zitten. Dan verandert de min in de plus.'
Echter valt in het onderzoeksrapport (boven de grafiek 'Salarisindex docent') te lezen dat er wel degelijk gekeken is naar de verdeling over de verschillende schalen. Frans van Haandel vindt het dan ook opmerkelijk dat Dekker zegt dat er juist niet goed naar deze gegevens is gekeken. 'Die informatie is door het OCW zelf aan ons geleverd. Wat de staatssecretaris zegt, klopt dus gewoon niet.'
Tussen 2002 en 2015 is er in het voortgezet onderwijs flink extra geld ingezet. Er ontstond dan ook ophef deze week toen uit het onderwijsrapport bleek dat het onduidelijk is waar al die extra geld onderwijspoen precies gebleven is.
Lees ook: Waar is het extra onderwijsgeld gebleven?
Bekijk hier het fragment terug (Vanaf 5:50 over de verdwenen onderwijsmiljarden):
Ministerschap
Dekker zegt later in zijn gesprek bij The Friday Move dat hij het 'heel eervol' zou vinden om in het volgende kabinet terug te keren als 'minister of staatssecretaris'.
Bekijk hier het fragment terug (vanaf 0:20 nogmaals over de verdwenen onderwijsmiljarden en vanaf 7:39 over het ministerschap):