Politiek18 mei '17 14:06Aangepast op 18 mei '17 16:09

Henry Keizer legt functie neer

Auteur: BNR Webredactie

VVD-partijvoorzitter Henry Keijzer legt per direct zijn functie neer. Dat maakte hij vanmiddag bekend in een persverklaring. De VVD voorkomt daarmee dat de positie van de omstreden inmiddels ex-voorzitter het partijcongres van komend weekend volledig overschaduwt, zegt verslaggever Laurens Boven.

Keizer lag onder vuur vanwege mogelijke financiële malversaties. Hij raakte in opspraak door onthullingen van onderzoeksjournalisten van Follow The Money. Hij kocht uitvaartbedrijf De Facultatieve in 2012 voor veel minder dan de werkelijke waarde.

'Onwenselijke situatie'

Politiek verslaggever Jaap Jansen legt uit dat het integriteitsonderzoek naar Keizer nog loopt en hem dwars kon gaan zitten op het partijcongres dat de komende twee dagen plaatsvindt. Op dat partijcongres wordt de nieuwe partijvoorzitter gekozen. 'Keizer zou ook herkozen kunnen worden, maar alleen in functie kunnen treden als hij van alle blaam gezuiverd was. Keizer zegt nu dat de partij een voorzitter nodig heeft die zich volledig kan inzetten en concentreren op zijn taak als voorzitter van de VVD.' Keizer zelf noemde die situatie 'onwenselijk'.

'Onware beschuldigingen en insinuaties'

Tegelijkertijd wil Keizer in het belang van de medewerkers van zijn bedrijf zich concentreren op het 'weerleggen van de stroom van onware beschuldigingen en insinuaties die naar voren zijn gebracht', staat in Keizers verklaring. 'Vanwege die combinatie heeft hij besloten zijn voorzitterschap per direct neer te leggen', zegt Jansen.

Het hoofdbestuur van de VVD respecteert zijn besluit. VVD-vicevoorzitter Jeanette Baljeu laat weten met veel genoegen met Keizer te hebben samengewerkt. Ook Rutte laat dat weten. Hij respecteert verder het ‘moedige besluit’ en wenst Keizer veel sterkte ‘in deze heftige tijd’.

Zijlstra: 'Beslissing getuigt van veel moed'

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra denkt dat Keizer 'op deze manier de handen vrij heeft om zich te verdedigen', laat hij in een reactie weten. Volgens Zijlstra betekent het neerleggen van Keizers functie niet meteen dat Keizer schuld bekent. Zijlstra vindt het van 'veel moed getuigen' dat Keizer besloten heeft de schade aan de partij en zijn bedrijf te willen beperken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen