Politiek18 mei '17 21:50

'Poetin en Erdogan zouden smullen van Teevens visie op strafrecht'

Auteur: Thijs Baas

Fred Teeven geeft blijk van een visie op het strafrecht waar Poetin en Erdogan nog van zouden smullen. Dat zegt oud-PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt tegen BNR in reactie op opmerkingen van de oud-staatssecretaris van Veiligheid en Justitie in de Groene Amsterdammer.

Fred Teeven. Foto: ANP
Fred Teeven. Foto: ANP

Teeven suggereert in het gesprek dat hij zich in Rutte II op een gegeven moment maar ging toeleggen op bezuinigingen in de advocatuur, toen bleek dat het in Rutte I ingezette beleid in de samenwerking met de PvdA geen vruchtbare bodem vond. 'De rechtsbijstand afknijpen', zoals hij het zelf noemt: op die manier wilde Teeven alsnog de resultaten boeken die hij voor ogen had met het verstrengen van het strafrecht, legt politiek verslaggever Laurens Boven uit.

In Teevens woorden: 'Als je een advocaat niet te veel tijd geeft om aan een verdachte te besteden, wordt die verdediging ook niet zo veel.' In feite zegt Teeven daarmee dat het motief voor de omstreden bezuinigingen op de rechtsbijstand eigenlijk was dat verdachten minder tijd zouden hebben om een goede verdediging te voeren. 'Als dat waar is, is dat natuurlijk brisant, op zijn minst', constateert Boven.

Uitspraken en bezuinigingen

De Orde van Advocaten vindt de uitspraken van Teeven 'ontluisterend'. De bezuinigingen van 85 miljoen op de rechtsbijstand moeten deels nog worden uitgevoerd en de Orde hoopt die bezuinigingen weer op de agenda te krijgen, zegt Boven. 'Dus mogelijk dat het via die route wel weer een staartje krijgt in het parlement. Ik heb er vandaag nog weinig politici over gehoord, maar het zou dus kunnen dat de huidige (demissionair) staatssecretaris zich nog eens moet buigen over hoe het zit met die uitspraak en die bezuiniging.'

Oud-PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt spreekt in een reactie aan BNR van 'achteraf bedachte grootspraak van Teeven om zijn rechtse profiel wat op te poetsen'. 'Niet serieus te nemen. De bezuinigingen zijn in de formatie afgesproken. Daar maakte hij geen deel van uit. Hij moest ze uitvoeren. Verder zijn ze uiteindelijk niet doorgegaan, dus zijn werk is (gelukkig) ook nog eens mislukt. Zijn uitspraak geeft overigens blijk van een visie op het strafrecht waar Poetin en Erdogan van zouden smullen.'

Uit de klauwen

Bij het ministerie van Veiligheid en Justitie benadrukken ze dat de uitspraken voor rekening van Fred Teeven zijn. Ze wijzen erop dat wat hen betreft de reden voor bezuinigingen op de rechtsbijstand was dat de kosten daarvoor uit de klauwen liepen en dat bezuinigingen nodig waren om te voorkomen dat rechtsbijstand voor iedereen onbereikbaar zou zijn. Fred Teeven ontkent dat hij een geaccordeerd gesprek heeft gehad met De Groene Amsterdammer.
 

Hieronder de transcriptie van een deel van het gesprek zoals dat heeft plaatsgevonden tussen De Groene Amsterdammer en Fred Teeven:

FT: 'En daar kwam nog wel wat bij. Ik was in het 2e kabinet Rutte toen wel klaar met die verstrenging, want die zat er toen gewoon niet meer in en toen heb ik me toegelegd op de bezuiniging in de advocatuur.  En dat was ook niet iets waar je van iedereen de handen voor op elkaar kreeg. De rechtsbijstand afknijpen. Dat is een andere manier om het effect te bereiken. Als je aan een advocaat niet al te veel tijd geeft om aan een verdachte te besteden dan wordt het ook niet zoveel de verdediging. En dat hadden ze wel goed door die advocaten.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen