Politiek19 mei '17 17:23Aangepast op 19 mei '17 22:31

VVD schort onderzoek Keizer op

Auteur: BNR Webredactie

De integriteitscommissie van de VVD schort het onderzoek naar de opgestapte partijvoorzitter Henry Keizer voorlopig op. Dat heeft de VVD vandaag bekendgemaakt. Rutte zei vanavond op het VVD-congres dat de gang van zaken geen schoonheidsprijs verdient en dat er fouten zijn gemaakt.

Image

De commissie heeft daartoe besloten omdat zich de 'uitzonderlijke situatie voordoet' dat Keizer is teruggetreden en er een aangifte tegen hem is gedaan. De Commissie Integriteit van de VVD wil daarom eerst afwachten of er andere onderzoeken worden ingesteld door externe partijen met meer onderzoeksbevoegdheden.

Aangifte

De integriteitscommissie keek naar het handelen van Keizer bij de overname van uitvaartbedrijf De Facultatieve in 2012. Hij heeft volgens journalisten van Follow the Money te weinig betaald. Hij zou bovendien een dubbele pet op hebben gehad. Pieter Lakeman, bekend van zijn strijd tegen de voormalige bank DSB, deed dinsdag aangifte tegen Keizer. Hij verwijt de vertrokken VVD-voorzitter oplichting. Keizer legde donderdag zijn functie neer.

'Extra pijnlijk'

VVD-leider Mark Rutte zei vanavond op het VVD-congres dat de communicatie bij de VVD in de affaire-Keizer geen schoonheidsprijs verdiende en dat er grote fouten zijn gemaakt. Hij sprak nogmaals zijn waardering uit voor partijvoorzitter Keizer. Een paar jaar terug besloot de VVD de integriteitsregels aan te scherpen. Volgens Rutte is de gang van zaken rond Keizer daarom 'extra pijnlijk'. Hij onderstreepte dat VVD'ers zich aan wetten, regels, normen en waarden moeten houden, maar ook dat iemand pas schuldig is als dat is bewezen. 'Die principes moeten overeind blijven.'

Volgens VVD-prominent Ed Nijpels had de afhandeling van de affaire rond Henry Keizer heel anders moeten verlopen. Nijpels geeft in The Friday Move enkele tips aan de partij:

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen