Politiek22 mei '17 13:32Aangepast op 22 mei '17 14:26

'Minder in die raadszaal, meer op straat'

Auteur: Karlijn Meinders

Er is nog altijd geen coalitie die het land moet besturen, maar de belangrijkste zaken worden ook helemaal niet door een kabinet geregeld. De dagelijkse problemen komen voor rekening van de gemeente. En juist voor de functie van gemeenteraadslid is het moeilijk om goede mensen te vinden, zegt Liesbeth Spies.

Foto: HH/Phil Nijhuis
Foto: HH/Phil Nijhuis

Spies is burgemeester van Alphen aan den Rijn en sinds kort voorzitter van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters. Ze maakt zich zorgen. 'Het blijkt steeds lastiger om gemotiveerde mensen met de juiste kwaliteiten te vinden voor de functie van raadslid. Omdat die plekken wel gevuld moeten worden, kunnen politieke partijen het zich vaak niet meer permitteren om kritisch te zijn bij de keuze van hun raadsleden.'

En dat moet anders, meent Spies. Hoe? Door het contact met de buurt te herstellen en actief op zoek te gaan naar de juiste volksvertegenwoordiging. 'We zitten te veel in vergaderingen. We zitten te veel in die raadszalen ingewikkeld te doen, terwijl het op straat gebeurt. We moeten de straat in de raadszaal zien te krijgen. Nodig mensen uit, ga naar ze toe, zoek ze op. Weet hoe het in de praktijk is en niet alleen op papier.' Kijk hier het hele gesprek terug:

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen