Eerste Kamer stemt in met Oekraïneverdrag
Bijna 14 maanden nadat een meerderheid van de Nederlanders in het referendum het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne verwierp, heeft de Eerste Kamer er vandaag mee ingestemd. Het associatieverdrag kreeg steun van een grote meerderheid in de Eerste Kamer.
Vorige week bleek al dat de Eerste Kamer met een ruime meerderheid voor het verdrag zou stemmen, vandaag gebeurde dat ook. In de Tweede Kamer keerden de christendemocraten zich er nog tegen, vandaag stemden 9 van de 12 leden van de CDA-fractie in de Eerste Kamer ermee in. Ook de senatoren van de ChristenUnie en SGP maakten een andere afweging dan hun collega's in de Tweede Kamer en gaven het groene licht aan het verdrag.
Op 6 april vorig jaar haalde de nee-stem tegen het verdrag 61 procent, bij een opkomst die net boven de 30 procent lag. Daarop liet het kabinet weten de bezwaren tegen het verdrag een plek te willen geven. Dat lukte eind vorig jaar pas, met een speciaal aangedragen bijlage door premier Rutte. Daarin staat dat het verdrag geen zicht geeft op lidmaatschap van de EU door Oekraïne en dat de EU-landen niet verplicht zijn tot extra veiligheidsgaranties of financiële verplichtingen.
Rutte: 'Steun in de rug van Oekraïne'
Premier Rutte twitterde vandaag dat de steun van de Eerste Kamer een 'mooie steun in de rug van Oekraïne' is.
EK stemt in met goedkeuring v/h Associatieakkoord met Oekraïne. Mooie steun in de rug van Oekraïne. Eensgezind optreden van EU belangrijk.
— Minister-president (@MinPres) 30 mei 2017
Juncker: 'Belangrijk signaal'
Met de stemming geven Nederland en de EU een belangrijk signaal 'aan onze vrienden in Oekraïne', reageerde Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie. 'Oekraïne hoort bij Europa. De toekomst van Oekraïne ligt in Europa.' Juncker noemt het partnerschap met Oekraïne 'een van onze nauwste en waardevolste samenwerkingsverbanden'.
Juncker bedankt de Nederlandse regering en politieke partijen voor hun inspanningen om de getekende overeenkomst alsnog goed te keuren. Hij hoopt dat het proces nu spoedig kan worden voltooid, voor de top tussen de EU en Oekraïne die in juli plaatsvindt.