Politiek6 jun '17 21:51

7600 stemmen niet meegeteld bij verkiezingen

Auteur: Judith Laanen

Vanwege een fout zijn bij de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen 7600 stemmen niet meegeteld. Het hoofdstembureau in Den Bosch had per ongeluk alleen de stemmen op VVD, PvdA, PVV en SP uit de gemeente Boxmeer ingevoerd in het systeem.

Stemmen tellen bij de Tweede Kamerverkiezingen 2017. Foto ANP
Stemmen tellen bij de Tweede Kamerverkiezingen 2017. Foto ANP

Wat precies de oorzaak was van de fout is volgens het hoofdstembureau niet meer te achterhalen. Het zou een storing in het hulpprogramma Ondersteunende Software Verkiezingen (OSV) geweest kunnen zijn, mogelijk in combinatie met een 'menselijke fout' bij de invoer. Ook werd een handmatige controlemeting niet uitgevoerd, constateerde het hoofdstembureau. Volgens de regels moeten altijd twee mensen meekijken en is die niet goed toegepast.

Plasterk: fout kan niet worden hersteld

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken, die de controlemechanismen wel uitdrukkelijk had voorgeschreven, meldt aan de Tweede Kamer dat de fout 'helaas niet meer kan worden hersteld'. De Kiesraad heeft al uitgezocht of de einduitslag van de verkiezingen anders zou zijn geweest als de stemmen wél meegeteld waren, maar dat was niet zo.

De gemeente Boxmeer zegt in een reactie het vervelend en pijnlijk te vinden dat zoveel stemmen verloren zijn gegaan. De gemeente is opgelucht dat de fout geen gevolgen heeft gehad voor de uitslag. Voor burgemeester Karel van Soest is het een extra argument om te pleiten voor herinvoering van de stemcomputer, liet hij via een woordvoerder weten.

CDA wil debat

Het gebruik van OSV werd in aanloop naar de verkiezingen aanvankelijk door Plasterk verboden uit vrees voor manipulatie door hackers. Uiteindelijk mocht het toch worden gebruikt voor het optellen van de uitslagen, mits de computer met het programma niet verbonden was met internet.

Het CDA wil een debat in de Tweede Kamer over de kwestie. 'Een fout als deze mag niet voorkomen', zei Kamerlid Hanke Bruins Slot. 'Een correcte en nauwkeurige uitvoering van het verkiezingsproces is essentieel voor het vertrouwen van de kiezer in het verkiezingsproces.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen