Politiek12 jun '17 20:39Aangepast op 13 jun '17 09:51

Formatie met Klaver geklapt

Auteur: Jolijn Mes

Informateur Herman Tjeenk Willink heeft laten weten dat een meerderheidskabinet bestaande uit VVD, CDA, D66 en GroenLinks niet mogelijk is.

HH/Phil Nijhuis
HH/Phil Nijhuis

Volg onze
formatieblog

Tjeenk Willink kwam tot deze conclusie na langdurig overleg met de vier partijen in het Catshuis. GroenLinks zou zich niet kunnen vinden in het plan om voor vluchtelingen uit Noord-Afrika een vergelijkbaar akkoord af te sluiten als met Turkije. De formateur zei het 'buitengewoon te betreuren dat de combinatie er niet in zit'.

Dezelfde partijen konden eerder, onder leiding van informateur Edith Schippers, ook al niet tot een compromis komen. Het struikelblok was toen ook het migratiebeleid.

Meerderheidskabinet

Tjeenk Willink zal de Tweede Kamer zo snel mogelijk per brief informeren. Hij gaf aan verder te gaan met de formatie: 'Ik heb nog maar één variant onderzocht.' De voorkeur ligt wel bij een meerderheidskabinet, zei Tjeenk Willink: 'Ik richt mij in eerste instantie op een meerderheidskabinet. Dat is de voorkeur van vrijwel alle fractievoorzitters.' Of een meerderheidskabinet er ook in zit, is een andere vraag. 'Ik vind wel dat het nodig is, maar dat is niet hetzelfde als dat het mogelijk is', aldus Tjeenk Willink.

Pechtold

D66-leider Alexander Pechtold is 'uiterst teleurgesteld' dat de formatie is stukgelopen. Hij sprak van 'politiek onvermogen en politieke onwil' en zei niet te weten hoe het nu verder moet. Een coalitie met ChristenUnie als vierde partij wijst hij nog steeds af.

Kijk hier de persconferentie terug:

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen