Politiek29 jun '17 16:22Aangepast op 29 jun '17 17:20

Langer kraamverlof toch weer controversieel

Auteur: Judith Laanen

Het bespreken van langer vaderschapsverlof is bij de kersverse onderhandelingen tussen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie meteen op de lange baan geschoven.

Foto ANP
Foto ANP

De vier partijen, die een krappe meerderheid hebben in de Tweede Kamer, willen zich niet buigen over een uitbreiding van kraamverlof voor partners van twee naar vijf dagen.

Het voorstel, afkomstig van PvdA-minister Lodewijk Asscher, zou vanavond besproken worden, maar de vier partijen schrapten vanmiddag het debat erover. Het onderwerp, dat eerst op de lijst controversiële onderwerpen stond en dus tijdens de formatie niet behandeld zou worden, was onlangs weer op verzoek van de Kamer op de agenda gezet. Een nipte meerderheid stemde vorige week alsnog voor behandeling.

'Niet door precaire kabinetsformatie heen fietsen'

‘De vier partijen willen de beslissingen zelf nemen, daarom stemmen ze regelmatig tegen hun standpunt in in de Tweede Kamer. Veel partijen, zoals D66 en de VVD, zijn voor het voorstel, maar ze willen niet dat de Kamer daarmee dwars door de precaire kabinetsformatie heen fietst’, legt politiek verslaggever Jaap Jansen uit.

74 Kamerleden stemden tegen een debat over vaderschapsverlof, 57 voor, maar bijna 20 waren afwezig. ‘Er moet nog wat geoefend worden in het oppositie voeren’, zegt Jansen.

In Brussel wordt al gesproken over een veel uitgebreider vaderschapsverlof, zegt Jansen, maar Nederland vraagt zich af of Brussel zich daarmee moet bemoeien. 'Het staat zeker op de agenda, maar niet vandaag. En pas als er een nieuw kabinet is, kunnen er zaken gedaan worden.'

Asscher laat op Twitter weten teleurgesteld te zijn. Hij wil met het langere kraamverlof de band tussen partner en kind versterken:

Gerelateerde artikelen