Nederland 'gidsland' in kernwapenverdrag
Een wereldwijd verbod op kernwapens. Daarover wordt vrijdag waarschijnlijk een akkoord bereikt in de Verenigde Naties. Klinkt mooi, maar hoe belangrijk is zo’n verdrag als de negen landen die kernwapens bezitten zich er niets van aantrekken? Politiek verslaggever Jaap Jansen sprak erover met CDA-Kamerlid Raymond Knops en SP-Kamerlid Sadet Karabulut.

'Het feit dat er meer dan 130 landen aan het onderhandelen zijn, en een groot deel daarvan een totaalverbod wil ondersteunen, heeft linksom of rechtsom impact op de kernwapenstaten', zegt SP-Kamerlid Sadet Karabulut.
'We moeten Koenders overtuigen'
Wereldwijd zijn er negen landen met kernwapens waaronder een aantal NAVO-landen zoals de Verenigde Staten, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Nederland huisvest zelf ook Amerikaanse kernwapens, een 'publiek geheim' zegt Karabulut. Koenders liet weten het akkoord te steunen mits er brede steun is onder de landen die kernwapens bezitten.
Een 'hoge drempel' volgens Karabulut. 'Maar er zijn meerdere kritische partijen in de Kamer die hun best doen om Koenders te overtuigen van de rol van Nederland. We moeten Koenders en een nieuwe regering ervan overtuigen dat de rol van Nederland als NAVO-lid ontzettend belangrijk is, we zijn een gidsland. Dat ons kleine landje als Navo-lid actief meepraat, wordt echt gewaardeerd. Dat alleen al heeft een positieve invloed op de totstandkoming van het verdrag.'
'Vele slecht onderhouden kernwapens'
Volgens CDA-Kamerlid Raymond Knops zal de NAVO, vanwege het 'machtsevenwicht in de wereld', altijd kernwapens hebben als andere landen in de wereld ze ook hebben. 'Maar dat ontslaat ons niet van de verplichting om ze aan beide kanten terug te dringen. Je kunt het probleem beheersbaarder maken door ontwapening. Grote aantallen slecht onderhouden wapens zoals in Rusland zijn een gevaar voor de mensheid. Daar zouden we afstand van kunnen doen. Hoe meer wapens in nog meer statelijke of nonstatelijke handen vallen, hoe groter de kans dat ze een keer bedoeld of onbedoeld worden ingezet. Met groot risico voor de mensheid.'
Karabulut: 'We moeten het verdrag ondertekenen, en zorgen dat als ze weggaan ze ook niet meer terugkomen.'