Politiek4 jul '17 18:30Aangepast op 4 jul '17 18:55

Wilders: 'Marcouch heeft schijn belangenverstrengeling'

Auteur: Guido van Diepen

Wilders wil niet dat PvdA'er Ahmed Marcouch burgemeester wordt in Arnhem, een van de plaatsen waar Wilders volgend jaar voor het eerst wil meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen. De PVV-leider gaat morgen demonstreren tegen de voordracht van de PvdA'er. Politiek verslaggever Jeroen Stans vraagt Wilders waarom.

Foto ANP
Foto ANP

 'Je moet één land dienen'

U geeft als argument dat Ahmed Marcouch een dubbele nationaliteit heeft. Kunt u aangeven wanneer Marcouch als Kamerlid een ander land gediend?

Wilders: 'Ik heb honderd redenen waarom die man nooit burgemeester van welke stad dan ook zou moeten worden. Iedereen met dubbele nationaliteit heeft de schijn van belangenverstrengeling. Hij heeft opmerkingen gemaakt tegen de PVV over Marokkanen. En gezegd dat PVV'ers geen politieagent mogen worden omdat we kritiek hebben op agenten.'

Maar dat zijn opvattingen waarover partijen met elkaar over mening verschillen. PVDA en PVV verschillen vaker van mening, en ook radicaal.

Wilders: 'Zeker, maar dan nog: mensen met een dubbele nationaliteit mogen wat mij betreft geen Kamerlid worden. Ik heb me ook eerder verzet tegen een staatssecrateris met Zweeds paspoort.  In het openbaar bestuur in Nederland mag je niet de schijn van belangenverstrengeling over je hebben. Je moet één land dienen.'

Maar hij is toch Nederlander?

Wilders: 'Maar ook Marokkaan. En dat is het probleem.'

Ahmed Aboutaleb is ook burgemeester met een dubbel paspoort. Heeft hij andere belangen gediend dan die van Nederland?

Wilders: 'Het gaat mij om het principe dat je de schijn tegen je hebt van belangenverstrengeling.'

Gerelateerde artikelen