Politiek6 jul '17 13:51Aangepast op 6 jul '17 15:54

Rutte nog altijd 'ongelooflijk kwaad' op Turkije

Auteur: Thijs Baas

Premier Mark Rutte is nog altijd 'ongelooflijk kwaad' op Turkije vanwege 'de chaos die het heeft veroorzaakt' in Rotterdam. In maart dit jaar wilde een Turkse minister duizenden Turkse Nederlanders toespreken vanuit het consulaat. Het kabinet wilde dat niet en liet de politie haar de toegang tot het pand blokkeren.

Foto: ANP
Foto: ANP

Rutte is morgen en zaterdag aanwezig op de G20-top in het Duitse Hamburg, waar ook de Turkse president Erdogan van de partij is. Of de twee elkaar spreken, weet Rutte niet. 'De verhoudingen zijn slecht', is het enige wat hij kwijt wil. Eerder dit jaar liet Rutte al weten dat Erdogan de geëiste excuses voor het politieoptreden in Rotterdam 'op z'n buik kan schrijven'. Door de slechte bilaterale verhoudingen is de mogelijkheid voor Nederland om druk uit te oefenen op Turkije beperkt, waarschuwt Rutte tegenover verslaggever Jeroen Stans.

Bilaterale verhoudingen

Andere landen hebben nou eenmaal aanzienlijk betere bilaterale verhoudingen met Turkije, zegt Rutte. 'Dus laten we niet de indruk wekken dat de zaak ineens verandert als ik met Erdogan praat. We zijn ongelofelijk kwaad over de chaos die ze in Rotterdam hebben veroorzaakt en dat is nog steeds niet opgelost.' Sinds de diplomatieke rel in maart is de Nederlandse ambassadeur in Turkije niet meer welkom. De Turkse ambassadeur in Nederland is sinds de mislukte couppoging in juli vorig jaar niet meer aanwezig op de ambassade in Nederland.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen