
Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat het kabinet het bezoek van Turkse bewindslieden aan Nederland niet gewenst acht 'gezien de huidige omstandigheden in de bilaterale relatie tussen onze landen'. Volgens het ministerie is de beslissing 'een logisch gevolg van de gebeurtenissen in maart'. De burgemeester van Apeldoorn, John Berends, liet weten dat hij geen aanleiding ziet om de bijeenkomst zelf te verbieden.
Demissionair vicepremier Lodewijk Asscher (Sociale Zaken, PvdA) zei in een reactie dat 'Nederland altijd bereid is om het gesprek aan te gaan en te deëscaleren'. Volgens Asscher wil Turkije geen politieke of hoogambtelijke contacten meer met Nederland. 'Dat is geen prettige of goede situatie', zei Asscher. 'Maar er is wel wat gebeurd.'
Mark Rutte zei op BNR dat 'het gek is om op het niveau van de vicepremier een ontvangst in Nederland te hebben', zolang de relaties tussen Nederland en Turkije nog zo verstoord zijn als nu.
Geen bilaterale relatie met Turkije
Politiek verslaggever Laurens Boven noemt de verklaring van het kabinet 'verrassend fel'. 'In feite betekent dit dat er op dit moment geen bilaterale relaties zijn met Turkije . Dat je van een NAVO-bondgenoot zegt dat ministers niet welkom zijn, dat betekent echt wel iets.' Boven verwacht dat dit een thema kan worden op de G20. 'Beide regeringsleiders lopen daar rond en vorige keer reageerde Turkije ook al zo fel.'
Turkije heeft inmiddels gereageerd op de Nederlandse verklaring. 'Dit is wat Nederland onder democratie verstaat', schrijft het Turkse ministerie van Buitenlandse zaken. Rutte noemde dit 'een bizarre uitspraak'.
Gespannen verhoudingen
De relatie tussen Nederland en Turkije is gespannen sinds Nederland in maart het Turkse politici verbood in Nederland in het openbaar te spreken in aanloop naar een referendum over de grondwet in Turkije. Desondanks dook de Turkse minister van Familiezaken op bij het Turkse consulaat in Rotterdam. Daar werd zij door de politie tegengehouden en naar de grens met Duitsland verwezen. Rondom het consulaat ontstonden rellen waarbij de politie hard moest ingrijpen.
De verhoudingen zijn sindsdien niet verbeterd. Rutte liet donderdag nog weten 'ongelooflijk kwaad' te zijn op Turkije vanwege de chaos in Rotterdam. De premier zei ook dat Erdogan de geëiste excuses voor het politieoptreden in Rotterdam 'op z'n buik kan schrijven'.
Mislukte coup
Türkes liet donderdag weten van plan te zijn naar Apeldoorn af te reizen om een speech te geven. Daar wordt herdacht dat een jaar geleden de coup in Turkije mislukte. De herdenking zelf kan gewoon doorgaan. Het is niet voor het eerst sinds maart dat de Turkse politiek niet welkom is in Nederland. Eerder liet het kabinet ook weten dat een referendum onder Nederlandse Turken over de herinvoering van de doodstraf in Turkije niet wordt toegestaan.